A rákos agydaganat típusai

Az elsődleges, rosszindulatú rákos agydaganatok típusait az agy azon része, vagy agysejtje után nevezik el, ahonnan, vagy amelyből keletkezett.

Leggyakoribb típusai:

1. Gliomák

Az agy gliasejtjeiből eredő daganatok. A gliomák a felnőtt embereket érintő rákos agydaganatok kb. 42 %-áért felelős daganatok. Alfajait azok alapján a sejtek alapján nevezték el, amelyekre kihat.

► Astrocytoma

Az agy neuronjait védő, csillag alakú sejtek. Rákos tumora hajlamos átterjedni az agy más területeire, de a központi idegrendszeren kívülre ritkán képez áttétet. Progressziójától függően 4 fokozata van, a lassan növekvőtől egészen az extrémen agresszív fokozatig.

► Oligodendroglioma

Sejtje myelint termel, egy zsíros anyagot, amely védőburkot képez az idegsejtek körül. Az összes rákos agydaganat kb. 4 %-a oligodendroglioma, általában a 45 év feletti embereknél fordul elő.

E rákos daganattípus néhány alfaja rendkívül érzékeny a radioterápiára és a kemoterápiára. Valószínűleg ennek köszönhető, hogy az oligodendroglioma rákos agydaganatban szenvedő betegek fele (!) öt év után is életben van.

► Ependymoma

Ebben az esetben a glioma tumor az ependimális (agykamrabélés) sejteket támadja, amelyek kibélelik azokat az útvonalakat, amelyek az agy-gerincvelői liquort szállítják az agyon és a gerincvelőn keresztül.

Az ependymoma nagyon ritka rákos agydaganat, az összes rákos agydaganat mindössze 2 %-át teszi ki, ugyanakkor a gyermekek körében mégis ez számít a leggyakoribb rákos agydaganatnak.

Általában az egészséges agysejteket nem támadja meg és az ependymán (agykamrabélés) kívülre nem ad áttétet. Ez a tumortípus jól reagál a kezelésekre (különösen a gerincvelő esetén), de nem mindig lehet a tumort teljes egészében eltávolítani. Az ötéves túlélési ráta a 45 év feletti betegek esetében eléri a 70 %-ot is.

  1. Meningeoma

Ez a tumor az agyhártyasejteket támadja, azt a szövetet, amely az agy és a gerincvelő külső védőrétegét képezi.

Az összes agy- és gerincvelő daganat egyharmada meningeoma, amelyeknek azonban mintegy 85 %-a jóindulatú!

A meningeoma bármely életkorban kialakulhat, de 65 éves kor felett szignifikánsan növekszik előfordulásának gyakorisága. Általában lassan növekvő daganat és tüneteket szinte nem is okoz. Legtöbbször véletlenül bukkannak a daganatra.

Sebészi rezekcióval sikeresen gyógyítható, de néhány betegnek, különösen az idősebb korosztályból, hosszabb időn keresztül kell műtét előtti megfigyelésen átesnie.

  1. Akusztikus neuroma, vagy vesztibuláris schwannoma

A Schwann-sejtek az idegsejteket fedő burokban találhatóak. A vesztibuláris schwannoma, vagy más néven akusztikus neuroma nevű rákos agydaganat a VIII. cranialis (koponyaüregi) ideg sejtjeiből keletkezik, amely a hallásfunkcióért felelős. Specifikus tünetei: fülzúgás, vagy fülcsengés, egyoldali hallásromlás, vagy egyensúlyproblémák.

  1. Primitív neuroectodermalis tumorok (medulloblasztomák)

Gyermekek esetén ez a leggyakoribb rákos agytumor, amelyet rendszerint 10 éves kor előtt diagnosztizálnak, általában fiúknál. A medulloblastoma a kisagyban alakul ki, amelynek alapvető szerepe van az izommozgások koordinálásában. Néhány tudós úgy gondolja, hogy a medulloblastoma a születés után a kisagyban maradt magzati sejtekből fejlődik ki.

A medullomblastoma tumor gyorsan nő, behatolhat az agy más részeibe is, valamint a központi idegrendszeren kívülre is képes áttétet adni.

Másodlagos agytumor

A test más részeiben kialakuló rákos daganatok kb. 25 %-a ad áttétet az agyba, elsősorban a tüdőrák, a mellrák, a vastagbélrák és a veserák.
Címkék: agydaganat, rák, daganat, tumor, idegrendszer, koponya, ideg, agy, agyvelő
A hír kommentálásához jelentkezzen be!
© 2009 - 2023 diagnozis.hu - Minden jog fenntartva!