A postpartum (PPD, szülés utáni) depresszió és pszichózis

A szülés után a legegészségesebb nő is szembenézhet a depresszió problémájával, amely lehet egészen enyhe (az amerikaiak ezt hívják „baby blues”-nak), de lehet súlyosabb is.

Ez nem gyengeség, vagy szégyellendő jellemhiba, hanem a terhesség és a szülés, mint megterhelő érzelmi esemény és a hormonális rendszer változásai (visszaállása a szülés előtti állapotra) válthatják ki. Általában is, a terhességtől és a szüléstől eltekintve, a nők a hormonális ciklikusságuk miatt sokkal hajlamosabbak a depresszió kialakulására, mint a férfiak.

 

Az anyák kb. 10 %-a tapasztal olyan súlyos érzelmi szorongást, amelyet orvosi néven már depressziónak neveznek. Ritkán, de előfordul, hogy a kezeletlen depresszió olyannyira elfajul, hogy szülés után pszichózissá fejlődik. A szülés utáni pszichózis kialakulásának kockázata nagyobb azoknál a nőknél, akik bipoláris rendellenességben szenvednek.

 

A szülés utáni depresszió bármelyik gyermek megszületése után kialakulhat, nemcsak az első szülés után!

 

Kialakulásának esélye a következő esetekben nagyobb, mint általában:

 
  • Az anya egyébként is hajlamos a depresszióra, vagy már a teherbeesés is pl. egy bipoláris zavar idején következett be.

  • Ha az anya a szülést megelőző években sok stressznek volt kitéve (pl. saját, vagy esetleg már meglévő gyermeke betegsége, munkahely elvesztése, hozzátartozó elvesztése stb.)

  • A szülés olyan élethelyzetben következik be, amikor az apa és az anya között komoly párkapcsolati problémák állnak fenn.

  • A terhesség nem volt betervezve, de már késő volt a művi abortusz elvégzéséhez.

  • Az édesanya immunrendszere legyengült.

 

Ha az édesanya kb. 2 héttel a szülés után még mindig tapasztalja a szomorúság, a bűntudat, a reménytelenség, a kétségbeesés érzését, ez arra utal, hogy a depressziója súlyosbodik. Ehhez hozzájárulhat, ha az újszülött éjjelente nem alszik és az édesanya állandó alváshiányban szenved. Előfordulhat az is, hogy az anya nem szívesen marad egyedül kisbabájával.

 

Ezekben az esetekben az anyának mindenképpen külső segítségre van szüksége, lehet az a védőnő is, felkeresheti háziorvosát, nőgyógyászát, akik elküldhetik pszichiáterhez, vagy pszichológushoz is.

 

Az elhanyagolt depressziós állapot sajnos vezetett már oda, hogy az anya csecsemője ellen fordította önagresszióját. Ezt megelőzendő, az édesapának is komolyan kell vennie az anya depressziós állapotát, és szükség esetén szabadságot kell kivennie, hogy az anya ki tudja magát aludni és pihenni tudjon. Nem kizárt, hogy neki kell rábeszélnie és elvinnie a gyermeke anyját orvoshoz.

Címkék: szülés, depresszió, pszichózis, stressz, nehézség, baba, kismama
A hír kommentálásához jelentkezzen be!
© 2009 - 2023 diagnozis.hu - Minden jog fenntartva!