A piros szőlőben megtalálható rezveratrol nevű antioxidáns véd a szívinfarktus ellen

Kutatók felfigyeltek rá, hogy a hirtelen szívhalálban (szívinfarktus miatt) elhunyt betegek fele halála napján is vett be aszpirin tablettát – ez indította őket arra, hogy az aszpirin tablettánál sokkal megbízhatóbb alternatíva után kutassanak, és most valószínűleg meg is találták azt, a vörösborban is jelen lévő rezveratrol nevű vegyület formájában.

Az amerikai Connecticut Egyetem kutatómunkatársai kísérleteik során mesterséges szívinfarktusokat idéztek elő állatokban, és úgy találták, hogy a rezveratrol jelentős mértékben csökkenti a szívinfarktus miatt bekövetkező szívizom-károsodásokat. A vegyület csökkentette a hegesedést és a fibrózist (szívizomszövet rostos degenerációja) is, és az állatok pedig az egyébként halálos eseményt túlélték.

Az Egyetem Kardiovaszkuláris Kutató Központjának professzora, Dr. Dipak Das szerint a rezveratrol egy ún. „prekondícionáló hatást” provokál, amelynek segítségével a szívben az antioxidáns (a rezveratrol) még a szívinfarktust megelőzően megkezdi védőhatását, ez pedig korlátozza a szívizom-károsodást, ami a szívinfarktus velejárója. (A prekondícionálás lényege az, hogy az egészséges szívizomban enyhe iszkémiás, azaz helyi vértelenségi, vagy egyéb stresszhatások következtében tolerancia fejlődik ki a későbbi iszkémiás károsodással szemben.)

A prekondícionáló hatás elérésében a rezveratrol adagolása kritikus fontosságú, a professzor szerint az emberi szervezetben a 175-350 milligramm dózismennyiség volt az, ami csökkentette a szívinfarktus során fellépő szívizom-károsodás mértékét. Ugyanakkor ennek a dózisnak a tízszerese (1750-3500 mg) már inkább növelte a károsodott szöveti terület nagyságát.

 
A Longevinex® elnevezésű, rezveratrol hatóanyagú gyógyszer márka a vizsgálatok során ugyanazt a hatást biztosította, amit az alacsonyabb, 100 mg mennyiségű rezveratrol vegyület, ami feltehetően annak köszönhető, hogy a gyógyszer vivőanyaga mikronizált (milliméter ezredrészére porlasztott), mikrokapszulázott formájú, valamint annak, hogy ebben a gyógyszerben a rezveratrol hatóanyag más antioxidánsokkal van kombinálva (ezek: quercetin – sokféle növényben és vörösborban is megtalálható flavonoid -, rizskorpa, D-vitamin).

Mivel a rezveratrol szintén hígítja a vért és egyben meg is akadályozza a szívkoszorúérben a vérrögök kialakulását, kicsit hasonlóképpen, mint az aszpirin, illetve egyéb, jótékony tulajdonságai is megmutatkoznak, mint pl. az anti-adhéziós (összenövést, -tapadást megelőző) hatás, ami meggátolja, hogy a vérlemezkék (plakkok) az artéria falához tapadjanak - valószínű, hogy képes lesz felülmúlni az aszpirin hatását.

A borfogyasztásról úgy tartják, hasonló védelmet nyújt a szívnek. A franciák vörösbor fogyasztási szokása például a szívkoszorúér betegségek miatt bekövetkező elhalálozások arányát extrémen alacsony szinten tartja, 90 fő/100.000 fő, szemben az észak-amerikai 240 fő/100.000 fő aránnyal.

3-5 pohárnyi könnyű vörösbor azonban csak 3-5 milligramm rezveratrolt tartalmaz, így a szívvédő hatást csak egy teljes üvegnyi, jó minőségű, sötét bíborszínű, érlelt vörösbor elfogyasztása lenne képes elérni, ennek minden 1,5 deciliterjében kb. 60 mg rezveratrol található. Azonban az optimális egészségvédő hatást csak napi maximum 3-5 pohár vörösbor elfogyasztása biztosítja, az ezen felül elfogyasztott borban lévő alkoholmennyiség már káros hatással van a szervezetre. Napi 3-5 pohárnyi, jó minőségű vörösbor fogyasztása elég költséges lenne, sokkal költségesebb, mint egy rezveratrol hatóanyagú tabletta bevétele, amely természetesen a részegség problémáját sem veti fel.

A rezveratrol szív prekondícionáló hatását a benne lévő természetes felszabadulású adenozin (biológiailag aktív purin nukleozid) biztosítja, amelyet jelenleg is egy olyan gyógyszer hatóanyagaként használnak, amellyel a természetes szívritmust állítják helyre.

A rezveratrol/Longevinex® tabletta, mint az aszpirin alternatívája, háttérinformációi röviden:


 • Széles körben ismert, hogy a szívbe áramló vérkeringés rövid ideig tartó, mérsékelt zavara prekondícionálja a szívszöveteket, amelyek így jobban ellenállnak egy valódi myokardiális infarktusnak (szívinfarktus). E felfedezés óta nagyon sok kutató dolgozik a megfelelő prekondícionáló ágens megtalálásán.

 • A szájon át szedhető prekondícionáló ágens elsődleges célcsoportja az 55 év feletti felnőttek köre, mivel az iszkémiás szívinfarktusok (a vér oxigénellátásának teljes hiánya) miatt bekövetkező elhalálozások mintegy 96 %-a az 55 év feletti felnőtteknél következik be. A kardiovaszkuláris okok miatt bekövetkező elhalálozások felében a beteg már korábban is átesett myokardiális infarktuson, vagy stroke-on. Éppen ezért a prekondícionáló ágensek kisebb, de sokkal célzottabb csoportja ez a csoport lenne, amely már átesett szívinfarktuson, vagy stroke-on korábban.

 • Állatokon folytatott preklinikai vizsgálatok azt igazolták, hogy a rezveratrol megfelelő prekondícionáló ágens, és hogy a Longevinex® gyógyszer messze kisebb és biztonságosabb dózisban hasonló védelmet nyújt.

 • A naponta történő aszpirin szedés nem javasolt olyan emberek számára, akiknél a szívinfarktus, vagy a stroke kockázata alacsony.

 • 1000 fő férfira vetítve az aszpirin szedés kb. 8, első szívinfarktus bekövetkezését akadályozta meg. Ugyanakkor az aszpirin a nők esetében nem csökkenti a szívinfarktus kockázatát. Az aszpirin csak kb. 10 %-kal képes egy második, halálos kimenetelű szívinfarktus bekövetkezésének a kockázatát csökkenteni.

 • Hatósági vizsgálatok szerint az aszpirin kb. 50 %-kal csökkenti a szívinfarktusok kockázatát.

 • Az aszpirin a fenti hatását azzal éri el, hogy hígítja a vért és meggátolja a vérrögök kialakulását a négy szívkoszorúér mindegyikében.

 • Az aszpirin angina pectoris (szívtájéki szorító fájdalom), vagy szívinfarktus alatt hat a legjobban, de a szívinfarktus kezdetekor nem hat.

 • Az aszpirin terápiáról rendelkezésre álló minden pozitív információ ellenére, az aszpirin terápiában részesülő betegek stroke és szívinfarktus abszolút kockázata mégis relatíve magas, két év szedés után is még mindig 8-18 %. A szívinfarktuson átesett betegek kb. fele naponta szedett aszpirin tablettát.

 • Az aszpirin költséghatékonysága nem a legjobb. Egy db szívinfarktus bekövetkezésének megakadályozásához több, mint 2 millió aszpirin tabletta szükséges, amerikai dollárban számolva ez 160.000 USD (kb. 30,4 millió HUF).

 • Minden 15 fő, aszpirint rendszeresen használó betegből egynél aszpirin kiváltotta komplikációk jelentkeznek és minden 556 fő, aszpirint szedő betegből egy meghal.

 • Bár az aszpirin a szívkoszorúér betegnél szignifikánsan csökkenti a mindenféle okból bekövetkező elhalálozások relatív kockázatát, ugyanakkor közel 2 %-kal megnöveli a főbb vérzéses epizódok (pl. hemorrhagiás stroke) kockázatát.

 • 1999-ben jelentették először, hogy két, a vörösborban megtalálható antioxidáns vegyület, a rezveratrol és a quercetin, megnöveli a vérplazma adenozin szintjét és így prekondícionáló ágensként szolgálhat.

 • Az ezt követő állatkísérletek során az igazolódott, hogy a rezveratrol megnövelte az adenozin felhasználhatósági fokát és a szívinfarktusok után javította a felépülési mutatókat.


Címkék: aszpirin, vörösbor, szőlő, rezveratrol, szívinfarktus, szívhalál
A hír kommentálásához jelentkezzen be!
© 2009 - 2022 diagnozis.hu - Minden jog fenntartva!