A nőket jobban támadja az Alzheimer-kór

Közel 4,5 millió ember szenved az Alzheimer-kórtól az Egyesült Államokban, és több, mint a felük nő.

Az Alzheimer-kór a dementia leggyakoribb formája, egy olyan agyi rendellenesség, ami megakadályozza az embert abban, hogy el tudja végezni mindennapi teendőit. Az agy bizonyos területei megváltoznak, ami károsodást okoz az észlelésben és a memóriában.

Bizonyíték van arra, hogy az Alzheimer másként érinti a nőket, mint a férfiakat. Sok tanulmány nagyobb nyelvi veszteséget állapított meg a nőknél, mint a férfiaknál. A szavak felismerésének képességének elvesztése nagyobb a nőknél és ez az állapot tartós is.

A férfi betegek nagyobb problémákat mutatnak a társadalmi helytelenségben, erőszakosságban, mint a nők, főleg a betegség előrehaladottabb szakaszaiban. Sőt, erős nyugtatókat és viselkedésterápiát főleg a férfi betegeken alkalmaznak.

Jelenleg nincs gyógymód az Alzheimerre, de a kutatók folyamatosan dolgoznak. Több gyógyszert tesztelnek és a kutatók felfedeztek egy gént, amit a betegséghez kötnek. Mostani munkák azzal foglalkoztak, hogy találjanak olyan molekulát, ami az Alzheimer tüneteit okozza és találtak is egy proteint az agyban, ami úgy néz ki, hogy megrongálja a memóriát.

Ez a felfedezés segít a kutatóknak abban, hogy egy tiszta képet tudjanak alkotni az agyban található proteinekről és ez segíthet abban, hogy nagyon korán diagnosztizálni tudják az Alzheimert.

Az Alzheimer diagnózisa trükkös lehet, ugyanis sokakról azt gondolják, hogy a feledékenységük a korral jár. De az Alzheimer betegei sokkal többtől szenvednek, mint egyszerű memóriahiány. Itt egy pár gyakori tünete a betegségnek:

  • Feledékenység vagy memóriaveszteség

  • Megzavarodás

  • Mindennapi teendők elvégzésére való képtelenség

  • A fogalmazási képesség hiánya, befejezetlen mondatok

  • Az ítélőképesség elvesztése

  • Személyiségbeli változások

Mint minden más betegségnél, a korai diagnózis az Alzheimer betegeinél is nagyon fontos. Bizonyos gyógyszereket már felfedeztek, amik hatékonyak lehetnek a betegség korai szakaszaiban, tehát minél hamarabb állítják fel a diagnózist, annál jobb.


Címkék: Alzheimer-kór, dementia, memóriaveszteség
A hír kommentálásához jelentkezzen be!
© 2009 - 2022 diagnozis.hu - Minden jog fenntartva!