A női testalkat

A női test alakját a csontvázrendszer felépítése, valamint az izom- és a zsírszövet mennyisége és eloszlása határozza meg. Az idők során kultúráról kultúrára változott a női test szépségideálja, amely egyszerre testesíti meg az esztétikai szépséget, a szexuális vonzerőt, a termékenységet és a szaporodás csodáját.

A női test külső felépítése igen változatos. Általánosan jellemző, hogy a nők dereka keskenyebb, mint felsőtestük és csípőjük, és négy alapvető testfelépítési sémába illenek bele. A női felsőtestet, derakat és csípőt görbületi pontoknak nevezzük, és e testidomok körméretének egymáshoz viszonyított aránya határozza meg a fenti 4, női testfelépítési alapformát: banán, alma, körte, vagy homokóra.
  • Banán, vagy szögletes forma:

A derék kb. 22 cm-rel keskenyebb, mint a csípő, vagy a felsőtest mérete. A test androgén (férfi nemi hormon) szintje az ösztrogén (női nemi hormon) szinthez viszonyítva relatíve magas és ez okozza, hogy a csontváz sokkal férfiasabb (maszkulin) formájúvá fejlődik, valamint hogy a testzsír túlnyomóan a has, a fenék, a mellkas és az arc tájékán oszlik el.

  • Alma (fordított háromszög) forma:

Az alma formájú nők karja és felsőteste szélesebb, ugyanakkor keskenyebb csípővel rendelkeznek. A többi testtípussal összehasonlítva, az alma formájú nők szervezetében jóval magasabb az androgén, a férfi nemi hormon szintje. A magas androgén szint miatt csontvázuk férfias mintát mutat. A test zsírszövete főleg a has, a mellkas és az arc tájékán oszlik el.

  • Körte (háromszög) forma:

A csípő szélesebb, mint a felsőtest. A test zsírszövetének eloszlása változó, leginkább a fenék tájékára koncentrálódik, majd a csípőre és a combokra. Ha a testsúly növekszik, a zsírszövetek elsősorban a derék és a felső has tájékán rakódnak le.

  • Homokóra forma:

A csípő és a felsőtest csaknem egyforma méretű, a derék keskeny. A testzsír mind a felsőtest, mind az alsó test részein arányosan oszlik el. Ez a testforma más testrészekhez viszonyítva – derék és felső has - picit nagyítja a karok, a mellkas, a csípő és a tompor méretét. A test aránya szimmetrikus, ez teszi a legvonzóbbá a homokóra alkatot.

Egyes tanulmányok szerint azonban a homokóra alkattal mindösszesen a nők 8 %-a rendelkezik, a nők többségének (46 %) testalkata banán, illetve körte (több, mint 20 %) formájú. A felsorolt típusok egyébként nagyon ritkán fordulnak elő ilyen tiszta formában, szinte minden nő ezeknek valamilyen egyedi keveréke.


Címkék: testalkat
A hír kommentálásához jelentkezzen be!
© 2009 - 2024 diagnozis.hu - Minden jog fenntartva!