A nem melanomás bőrrák, mint tumormarker: a gyermekkori rákot túlélt felnőttek további rákos megbetegedéseinek kockázata

„Gyermekkori Rákot Túlélők” címmel folytattak le egy nagyszabású kutatást az amerikai St. Jude Gyermek Kutató Kórház munkatársai.

„Gyermekkori Rákot Túlélők” címmel folytattak le egy nagyszabású kutatást az amerikai St. Jude Gyermek Kutató Kórház munkatársai, melynek megállapítása szerint azoknál az embereknél, akik valamilyen gyermekkori rákbetegséget már túléltek, majd később nem melanomás (bazalioma, vagy laphám) bőrrákot diagnosztizáltak náluk – a melanoma a legagresszívebb ráktípusok egyike, míg a másik két bőrrák típusnál alacsony a halálozási kockázat -, sokkal nagyobb a kockázat, hogy a nem melanomás bőrrák diagnózist követő 15 éven belül kifejlődik náluk egy újabb rosszindulatú tumor.

„A „Gyermekkori Rákot Túlélők” tanulmányban részt vevő emberek csaknem 20 %-ánál, akiknél bazalioma, vagy laphám bőrrákot diagnosztizáltak, 15 éven belül egy sokkal agresszívebb rák fejlődött ki.” – közölte Gregory Armstrong, a St. Jude Epidemiológiai és Rák Ellenőrző Részlegének egyik orvos tagja. Ezekről a szomorú eredményekről Dr. Armstrong június 7-én számolt be az Amerikai Klinikai Onkológiai Társaság Chicagóban rendezett 46. éves találkozóján.

Az eredmények azt sugallják, hogy a nem melanomás bőrrák egy rákbetegséget már túlélt beteg esetében potenciális markernek számít, és azt jelzi, hogy a rákot túlélő betegeknél fennáll a kockázata annak, hogy a jövőben kialakul náluk egy újabb invazív rosszindulatú rák.

A kutatásba 14.358 fő, gyermekkori rákot túlélő beteget vontak be, akiknél a rákbetegséget 1970 és 1986 között diagnosztizálták. A „Gyermekkori Rákot Túlélők” elnevezésű vizsgálatot egyébként az amerikai Nemzeti Rák Intézet azzal a céllal finanszírozta, hogy egy adatbázist tudjon létrehozni a gyermekkori rákot túlélők egészségi állapotának követéséhez. Dr. Armstrong a projekt igazgatója, mely projektbe az USA és Kanada területéről 30 intézet kutatóit vonták be. A St. Jude a központi koordináló intézet volt.

„A gyermekkori rákot túlélők esetében eleve nagyobb a kockázat arra nézve, hogy további rák fejlődjön ki náluk, amely aztán a rokkantság és az elhalálozás vezető oka ezek között az emberek között. Ez a tanulmány az első, amely regisztrálja a többszörös rosszindulatú daganatok kockázatát, mégpedig különböző életkorú, rákot túlélt emberek nagy csoportjánál. A gyermekkori rákot túlélt emberek átlagos életkora ebben a kutatásban 36 év volt” – magyarázta Dr. Armstrong.

A tanulmányba bevont emberek csaknem 10 %-ánál, azaz 1.383 fő túlélőnél diagnosztizáltak egy újabb (második) rákos megbetegedést. A több, mint 14 ezer fős csoportban 231 fő gyermekkori rákot túlélt embernél már a harmadik rákbetegséget is diagnosztizálták, és összesen 153 fő betegnél a negyediket, vagy még ennél is többet.

Az elemzés megállapította, hogy a gyermekkori rákot túlélt emberek csaknem 39 %-ánál, akiknél kialakult egy következő, második rosszindulatú tumor is, 15 éven belül megjelent harmadszorra is egy rosszindulatú daganat.


Címkék: rák, daganat, gyermekkori rák, melanóma, bőrrák, kiújulás
A hír kommentálásához jelentkezzen be!
© 2009 - 2022 diagnozis.hu - Minden jog fenntartva!