A motivációs sms segíthet távol maradni a dohányzástól

Angol tudósok megállapították, hogy egy motivációs mobiltelefon szöveg (sms) küldése az olyan embereknek, akik éppen megpróbálnak leszokni a dohányzásról, megkétszerezte az alanyok esélyeit arra, hogy nem dohányzók maradjanak legalább 6 hónapon keresztül – összehasonlítva másokkal, akik „placebo” (semleges témájú) üzeneteket kaptak mobil készülékükön. A kutatók, akik a Higiéniai és Trópusi Orvostudomány Londoni Iskolájának (Egyesült Királyság) a munkatársai, a neves „The Lancet” c. tudományos folyóiratban számoltak be eredményeikről.

Dr. Caroline Free és kutatóteamje véletlenszerűen (randomizált vizsgálat) választott be 5.800 fő önkéntes dohányost, akik éppen le akartak szokni, két csoportba:

  • Az egyik csoportba, az ún. „txt2stop intervenciós csoport”-ba azok az emberek kerültek, akik motivációs sms üzeneteket kaptak, mielőtt megpróbálták végleg abbahagyni a dohányzást, plusz a szokásos sms üzeneteket, miután már abbahagyták a dohányzást, mely üzenetek szintén tartalmaztak a cigaretta utáni vágyakozással és az egészséges testsúly megtartásával kapcsolatos tippeket. A résztvevők előrefizetett mobiltelefonokat kaptak, plusz 20 angol font értékű feltölthető kártyát, hogy biztosak lehessenek abban, hogy elég kreditjük van az intervencióban való részvételhez.

  • A kontrollcsoportba (placebo csoport) került emberek szintén kaptak mobiltelefonos üzeneteket, mely üzenetek „megköszönték” nekik, hogy részt vesznek a vizsgálatban és elkérték elérhetőségi adataikat. Emellett kaptak olyan egyéb üzeneteket is, amelyek egyáltalán nem kapcsolódtak a dohányzáshoz, vagy a dohányzásról való leszokáshoz.


Nézzünk egy példát a „txt2stop intervenciós csoport”-nak küldött sms üzenetek közül:

„A cigaretta utáni vágyakozás átlagosan kevesebb, mint 5 percig tart. Hogy segítsen figyelmét elterelni, próbáljon meg lassan, szívószállal elfogyasztani egy italt, amíg a cigaretta utáni vágyakozása el nem tűnik.”

A résztvevők a kutatóknak postai küldeményként nyálmintákat küldtek, akik a minták segítségével tesztelték őket a dohányzásról való leszokás szempontjából. A tudósok a résztvevők ön-jelentéseiből szintén összegyűjtöttek adatokat, mégpedig azzal kapcsolatosan, hogy tényleg leszoktak-e a dohányzásról. Bármelyik résztvevőt, akinek a nyálmintája azt igazolta, hogy továbbra is cigarettázik, úgy vették, mintha dohányos lenne, függetlenül attól, hogy ön-jelentésében miről számolt be.

6 hónap elteltével a kutatók az alábbiakat állapíthatták meg:

  • 10.7 % azok közül, akik a „txt2stop intervenciós csoport”-ba tartoztak, még mindig nem dohányzott,

  • 4.9 % a kontrollcsoportból még mindig nem dohányzott.

Mindezek alapján a kutatók az alábbi következtetésekre jutottak:

„Az eredmények alapján a „txt2stop intervenciós csoport” tagjainak meg kell fontolniuk, hogy továbbra is ragaszkodjanak azokhoz a szolgáltatásokhoz, amelyek elősegítik a dohányzásról való leszokásukat. Ebben a vizsgálatban az intervenció (beavatkozás) önmaga hatékony volt, és akkor is, amikor egyéb, a dohányzásról való leszokást elősegítő intervenciókkal együtt alkalmazták. Annak a technikai kivitelezése, hogy a „txt2stop intervenció”-t (a leszokást támogató sms üzeneteket) országos, vagy akár nemzetközi szintre fokozzuk, könnyen megvalósítható.

Az intervenció megkívánhat némi adaptációt, más nyelvekre történő lefordítást és helyi kiértékelést is, mielőtt más országok lakosságához is eljuttatjuk. Az intervenció alacsony költségű, és minden valószínűség szerint rendkívül költséghatékony. A „txt2stop” költséghatékonysági elemzését utólag külön fogjuk megadni.”

Dr. Caroline Free az alábbi, nem a publikációban olvasható, közvetlen megjegyzést fűzte a témához:

„A szöveges üzenetek rendkívül kényelmes módszernek tekinthetők a dohányzók szempontjából, akik így kapnak a leszokáshoz támogatást. Az emberek úgy írták le a „txt2stop” üzeneteket, mintha lenne egy „jó barátjuk”, aki támogatja és buzdítja őket, vagy mintha egy „angyal ülne a vállukon”. Segített az embereknek ellenállni a dohányzás csábításának.”

Ugyancsak a „The Lancet” c. szaklapban Dr. Derrick A. Bennett és Dr. Jonathan R. Emberson, az Oxford-i Egyetem tudósai, az alábbiakat írták kommentként:

„A „txt2stop” vizsgálat révén megtanult leckék éppen ezért a magas és a közepes jövedelmű országokban nem csak egy új megközelítési módszerrel szolgálnak a dohányzásról való leszoktatásban, de hasznos kiindulási pontként is szolgálhatnak a viselkedési szokások megváltoztatása teljesítésében az erőforrásokban szegény országokban.”


Címkék: dohányzás, sms, motiváció, kísérlet, nikotin, cigaretta
A hír kommentálásához jelentkezzen be!
© 2009 - 2022 diagnozis.hu - Minden jog fenntartva!