A magas vérnyomás védhet a migrénnel szemben is

A magas vérnyomással rendelkező embereknél ritkábban mutatkozik a migrén, mint az alacsony vérnyomásúaknál. A kutatók szerint a merev verőerek, melyet a magas vérnyomással párosítanak, szerepet játszhatnak a migrén elleni védelemben.

A kutatók 51.353, 20 év fölötti ember vérnyomását tesztelték Norvégiában, beleértve a szisztolés, diasztolés és pulzusnyomás értékét. A pulzusnyomás a vérnyomásbeli változás, amikor a szív összehúzódik. Az értéket a diasztolés vérnyomás – a legkisebb szám - kivonása adja meg a szisztolés vérnyomásból – vagy a legnagyobb szám.
A résztvevők egy kérdőívet is kitöltöttek a fejfájások megjelenéséről és erősségéről, és a vérnyomásra szedett gyógyszereikről.

A tanulmány szerint a magasabb szisztolés vérnyomással rendelkező embereknél 40%-kal kevesebb valószínűséggel jelent meg fejfájás vagy migrén, azokhoz hasonlítva, akik egészségesebb vérnyomással rendelkeznek.

“A magasabb pulzusnyomás a fejfájások és migrének 50%-os csökkenéséhez kötött, mind nők és férfiak között.” mondta Erling Tronvik, MD, a tanulmány írója és a Norwegian National Headache Center at Trondheim University Hospital tagja Trondheim-ben, Norvégiában. “Az eredmény nem volt olyan hatásos azoknál, akik vérnyomásukra gyógyszereket szedtek, amikkel gyakran migrént is kezelnek.”

Tronvik szerint a magas szisztolés vérnyomás és pulzusnyomás is kapcsolható a merev verőerekhez, és ez csökkentheti a fejfájások veszélyét a baroreflex ívre tett hatással. “A baroreflex ív segít szinten tartani a vérnyomást , de ha hatást gyakorolnak rá, hypoalgesia-t okozhat, egy olyan állapotot, amely kevésbé érzékennyé teszi az embert a fájdalomra.” mondta Tronvik.

Tronvik szerint ezek az eredmények korábbi tanulmányokat erősítenek meg, amelyek szerint a növekvő vérnyomás, a test minden részében csökkenő mennyiségű krónikus fájdalomhoz köthető.


Címkék: vérnyomás, fejfájás, migrén
A hír kommentálásához jelentkezzen be!
© 2009 - 2022 diagnozis.hu - Minden jog fenntartva!