A legújabb fogamzásgátló eszközök

Íme a legújabb fogamzásgátló eszközök körképe:

A hüvelygyűrű

Előnye, hogy a hüvelyi pesszáriumhoz hasonlóan a nő helyezheti fel saját hüvelyébe és távolíthatja el onnan. Egy hónapon át teljes védettséget nyújt. A helyes méret kiválasztása azonban a nőgyógyász feladata: a túl kicsi, vagy a túl nagy gyűrű könnyen kieshet, illetve fel sem helyezhető, ezért a megfelelő nagyság pontos meghatározása döntő jelentőségű.

A hormontapasz

Hasonlatos a változó korban lévő nők HRT terápiájában alkalmazott hormonpótló tapaszhoz. Külsőleg kell a testre helyezni, így fejti ki a hatását. A hormontapasz ösztrogént és pregesztront egyaránt tartalmaz. A bőrre helyezett tapaszból a hormonok felszívódnak a szervezetbe és a véráramba bekerülve eljutnak a hipofízisbe is. A hormonok hatására a hipofízis úgy szabályozza a petefészkeket, hogy azok ne bocsássanak ki petesejtet. Így nem következhet be terhesség sem. A hormontapasz hatására a méhnyálkahártya és a méhnyak nyákja is megváltozik, megnehezítve a spermák útját.

Bőr alá ültethető hormonimplantátum

Magyarországon egyelőre még nem forgalmaznak ilyen implantátumot!

Az implantátumok az injekciós készítményekhez hasonlóan hosszú távra, de nem hónapokra, hanem évekre biztosítják a hatást. A gyufaszál méretű kapszulákat általában a kar bőre alá ültetik be. A hormontöltet lassan és egyenletesen szabadul fel belőle, így biztosítja a tartós védelmet.

Az injekciókhoz hasonlóan, használata során viszonylag gyakran fordul elő vérzészavar. Nagy előnye azonban az, hogy az eszköz bármikor eltávolítható és ezzel a hatás felfüggeszthető.

A fogamzásgátló módszerek legtöbbje a nőkre hárítja a megoldandó probléma terhét. Csak az óvszer, illetve a megszakított közösülés az, amelyet a férfi használ, vagy végez. Egyre nagyobb az igény egy olyan tablettára, vagy módszerre, amely az élet egyik legfontosabb területén is megosztja a teherviselést a nők és a férfiak között. Megtörtént már annak a tablettának a kikísérletezése, amelynek hatóanyaga időszakosan felfüggesztené a férfiak spermium termelését, a szer egyelőre azonban még csak engedélyeztetési folyamat alatt van, hosszú időbe telhet, amíg a mindennapok gyakorlata és választási lehetősége lehet.

Címkék: fogamzásgátlás, hüvelygyűrű, hormontapasz, hormonimplantátum, védekezés, védelem, szexuális élet, szexualitás, szex
#1
ftm - 2013.03.19 19:11
A hormonimplantátumot, miért nem alkalmazzák még idehaza ?
A hír kommentálásához jelentkezzen be!
© 2009 - 2022 diagnozis.hu - Minden jog fenntartva!