A kisbabák túlzott napoztatása később bőrrák kialakulásához vezethet

A túlzott napozás mindenki számára rossz, de különösen veszélyes a kisbabák esetében, hiszen az ő érzékeny bőrük még nem fejlesztett ki elég természetes védőréteget, amely ellen tud állni az intenzív nyári napsugaraknak.

„Az emberek nem realizálják a 2 évesnél kisebb gyermekek esetében a napoztatás veszélyét.” – állítja Dr. Joan Tamburro, az amerikai Cleveland város UH Szivárvány Babák és Gyermekek Kórházának gyermek bőrgyógyásza. „Tényszerűen, azok a napozáshoz köthető elváltozások, amelyek az első életévben kialakulnak, az élet későbbi részében olyan reakció zuhatagot képesek elindítani, amelyek elvezethetnek az egyik legveszélyesebb ráktípus, a melanoma kialakulásához.”

A bőr fizikai akadályként viselkedik az ultraviola (UV) sugarakkal szemben, de szerepet játszik az immunrendszer egészségesen tartásában is. Az UV sugárzás elnyomhatja a humán immunrendszert és károsíthatja a bőrsejteket, ez pedig olyan folyamat, amely a babáknál jóval gyorsabban következik be, mint a felnőttek esetében.

Annak ellenére, hogy kevés számú klinikai vizsgálat foglalkozott eddig specifikusan a babák bőrével és a babák napoztatásával, a kutatók nagyon is tisztában vannak vele, hogy a fiatal bőr bőrvédő pigmentjének, a melaninnek a szintje alacsonyabb, mint az idősebb embereké, és a külső bőrréteg is vékonyabb, így az UV sugarak sokkal könnyebben érik el a melanin termelő sejteket, melyeket melanocitáknak nevezünk.

„A melanociták károsodása pedig egyenesen a melanoma kifejlődésének a prekurzora. – hívja fel a figyelmet egy másik amerikai orvos, Dr. Robin Gehris, a Pittsburgh-i Gyermekkórház vezető gyermek bőrgyógyásza. A csecsemők bőre sokkal jobban ki lehet téve a napkárosodásnak, mint azt korábban gondoltuk, és ez később a melanoma és más ráktípusok kockázata szempontjából fontos lehet.”

A napsugaraknak való kitettség a korai életszakaszban – csecsemőkortól kezdve a kamaszkorig – inkább társulni látszik a különböző sejtelváltozásokkal és a melanoma korábbi diagnózisával, mint felnőttkorban. A bőrrák aránya – beleértve a melanomát, a leggyorsabban áttétet adó és ezért a leghalálosabb típust is – világszerte emelkedni látszik.

Egy amerikai kutatás azt vetíti előre, hogy minden 33, jelenleg még kisbaba korban lévő gyermek közül egynél életük során ki fog fejlődni a melanoma, szemben az 1935. évi vizsgálati adatokkal, amikor még „csak” 1500 gyermekből egynél állt fenn ez a veszély. Az Amerikai Gyermekgyógyászati Akadémia, amely a „Pediatrics” (gyermekgyógyászat) c. szaklapban publikál rendszeresen, azt tanácsolja a szülőknek, hogy a 6 hónapos, vagy annál fiatalabb csecsemőjüket teljes mértékben tartsák távol a napoztatástól.

Az ennél idősebb babák esetében a szervezet azt javasolja, hogy a szülők napvédő ruhába – egész testet fedő, könnyű, szellős öltözék - öltöztessék a gyermekeket, tegyenek sapkát is a fejükre, és kenjenek a gyermekek minden, napnak kitett szabad bőrfelületére napvédőkrémet, továbbá, minimalizálják a babák napközbeni, túl erős napnak való kitettségét (általában délelőtt 11 órától délután 15 óráig). Nagyon fontos, hogy a szülők odafigyeljenek, hogy a gyermekeket még a véletlen napkárosodástól is megóvják!

„Nem arról van szó, hogy ne menjünk a tengerpartra, vagy egyáltalán napfényre. Inkább arról van szó, hogy elfeledkezünk az autózás és a bevásárlás közbeni napnak való kitettségről, és az ugyanúgy számít, mint a rekreációs tevékenység közbeni napozás.” – magyarázza Dr. Gehris.

A napvédő krém/tej megválasztásakor a napvédő faktornak (angol rövidítése: SPF) 15, vagy annál magasabb értékűnek kell lennie, és már 15-30 perccel azelőtt be kell a gyermekek bőrét kenni, hogy direkt napsugárzásnak tennénk ki őket. A nem áttetsző naptejeknek, amelyek nem tűnnek el azonnal a bőrben, megvan az az előnyük, hogy láthatóak, így a szülők tudomással bírnak arról, hogy gyermekeik bőre éppen védve van.

„Semmilyen választási lehetőség nincs a tekintetben, hogy védekezés nélkül (öltözet+sapka+napvédő krémek) a babák nem mehetnek direkt napra.” – jelenti ki határozottan Dr. Gehris. Vegyék a szülők ezt a szakorvosi véleményt komolyan!


Címkék: napozás, kisbaba, melanóma, bőrrák, védőréteg, UV-sugárzás, napsugárzás
A hír kommentálásához jelentkezzen be!
© 2009 - 2023 diagnozis.hu - Minden jog fenntartva!