A kevés D vitamin veszélyezteti a szívet

Ha kevés D-vitamint viszünk a szervezetünkbe, akkor növelhetjük a szívbetegség veszélyét, amit igazából könnyen meg lehet oldani.

A kutatók szerint bizonyítékok támasztják alá, hogy a növekvő test D-vitaminhiánya növeli a szívbetegségek kockázatát és okozóit, mint például a magas vérnyomás, a túlsúly és a cukorbetegség.

 

Több nagy tanulmány is bebizonyította, hogy az alacsony D-vitaminszintű embereknek kétszer akkora esélye van szívrohamra, stroke-ra vagy más szívvel kapcsolatos eseményekre, azokhoz hasonlítva akiknek magas a D-vitaminszintje.

 

A D-vitaminhiány egy nem észrevett, növekvő szív- és érrendszeri kockázati tényező, amit szűrni és kezelni kellene a kutatók szerint. A D-vitaminhoz könnyű hozzáférni, biztonságos és olcsó.

A testben a legtöbb D-vitamint a bőr képzi, ha napnak van kitéve. D-vitamin ételekben is megtalálható, mint például a lazac, a szardínia és D-vitaminnal erősített ételek, mint a tej vagy egyes gabonapelyhek. D-vitamint pótlókkal is bevihetünk a szervezetünkbe.

A D-vitaminhiányt általában a csont és az izom gyengeségével kapcsolják össze, de az elmúlt években több tanulmány is kimutatta, hogy a vitamin alacsony szintje fogékonnyá teszi a testet a magas vérnyomásra, szívelégtelenségre és krónikus véredénygyulladásra. A hormonszinteket is megváltoztatja, megnöveli az inzulinrezisztenciát, ami a cukorbetegség kockázatát hordozza.

 

A kutatók levonták a következtetést, hogy a D-vitaminhiány sokkal általánosabb, mint ahogyan azt eddig gondolták. A felnőttek és egészséges gyerekek felét érinti az Egyesült Államokban.


Címkék: D-vitamin. szív. hormon
A hír kommentálásához jelentkezzen be!
© 2009 - 2022 diagnozis.hu - Minden jog fenntartva!