A képernyő növeli a gyermekek vérnyomását

A képernyő előtt töltött idő, legyen az TV, számítógép vagy videojátékok, növelhetik a fiatal gyermekek vérnyomását.

Ez akkor is igaz, ha a gyermek nem túlsúlyos.

A kutatók először találtak kapcsolatot a mozdulatlanság és a megnövekedett vérnyomás között, 3 és 8 év közötti gyerekeknél. A tanulmány megállapította, hogy a gyermekek képernyő előtt töltött ideje károsabb lehet rájuk, mint azt eddig gondolták.

Eddig is tudták, hogy a mozdulatlanság túlsúlyhoz vezethet, a túlsúly pedig magas vérnyomáshoz, de ez az első alkalom, hogy közvetlenül a magas vérnyomáshoz lehet kötni a mozdulatlanságot.

A tanulmányban részvevő gyerekek egy mozgásmérőt viseltek, hogy megállapíthassák, mennyit mozogtak. A szüleik is nyilatkoztak arról, hogy gyerekeik mennyi időt töltöttek vidojátékokkal, TV nézéssel, festéssel, üléssel vagy bármilyen kis mozgást igénylő tevékenységgel.

A gyerekek napi 5 órát töltöttek mozdulatlan tevékenységekkel, ebból körülbelül 1.5 órát képernyő előtt.

A kutatók felfedezték, hogy azoknak a gyerekeknek sokkal alacsonyabb volt a vérnyomásuk, akik kevesebb időt töltöttek a képernyő előtt. Más, mozgást nem igénylő, tevékenységek nem befolyásolták a vérnyomást.

Úgy tűnik, hogy a képernyő előtti tevékenységek más hatásait is figyelembe kell venni, amikor a magas vérnyomáshoz akarjuk kötni, így további tanulmányok szükségesek ahhoz, hogy a részletekre fény derüljön.

Címkék: képernyő, vérnyomás, TV, számítógép, videojáték
A hír kommentálásához jelentkezzen be!
© 2009 - 2023 diagnozis.hu - Minden jog fenntartva!