A kávé elég erős a dementia ellen is?

A kutatók szerint, ha középkorban moderált mennyiségű kávét fogyasztunk, az segíthet megelőzni a dementia és az Alzheimer-kór kialakulását.

Svéd és finn tudósok vizsgáltak adatokat 1.409 középkorú ember kávéfogyasztási szokásiaról.

Azok, akik 3-5 csésze kávét ittak naponta, sokkal kisebb valószínűséggel alakítottak ki dementiát vagy Alzheimer-kórt az elkövetkező két évtizedben vagy később.

Az eredményeket még alá kell hogy támassza több kutatás, de nyitottak egy lehetőséget arra, hogy a diétában való változtatások megváltoztathatják a dementia és az Alzheimer-kór kockázatát, ami új terápiás lehetőségeket is hordoz magában.

A tanulmányban résztvevőket három csoportra osztották: keveset kávézók (0-2 kávé naponta), mérsékelten kávézók (2-5 kávé naponta) és sokat kávézók (5-nél több kávé naponta).

A sokat kávézók közül kerültek ki a legmagasabb koleszterinszintű és dohányzó emberek, a keveset vagy nem kávézók közül pedig a később demetiától vagy Alzheimer-kórtól szenvedők és a depressziósak.

Korábbi kutatások már kimutatták, hogy a kávé javítja a kognitív memóriát és a koffein pedig csökkenti a Parkinson-kór esélyét.

A kutatók egyenlőre még nem tudják, hogy hogyan véd a kávé a dementia ellen, de a kávéfogyasztást már a 2-típusú cukorbetegség esélyeinek csökkentésével is kapcsolatba hozták, ami kockázati tényezője a dementiának is. Úgy gondolják, hogy a kávé, vérben lévő antioxidánsaival lehet kapcsolatban.

Címkék: kávé, dementia, Alzheimer-kór
A hír kommentálásához jelentkezzen be!
© 2009 - 2020 diagnozis.hu - Minden jog fenntartva!