A káromkodás enyhíti a fájdalmat

Most már tudományos magyarázat is van arra, hogy a fájdalmat átélő emberek miért ordítoznak csúnya szavakat.

A káromkodás csökkentheti a fájdalom érzékelését.

A tanulmány kedvéért több, mint 60 egyetemistát gyűjtöttek össze. A tanulókat arra kérték, hogy kétszer mártsák kezüket jeges vízbe. Az első alkalommal egy csúnya szót kellett ismételgetniük, a másodiknál pedig egy normális szót.

Amikor a káromkodást ismételgettek, a résztvevők hosszabb ideig tudták kezüket a jeges vízben tartani és kevesebb fájdalmat jeleztek, mint amikor a normális szót ismételgették.

A káromkodás már évszázadok óta a világ része és már szinte egy univerzális mondattani jelenség. Az agy érzelmi központjait érinti és a jobb agyféltekében keletkezik, miközben a legtöbb nyelvi folyamat a bal agyféltekéből ered. Ez a tanulmány megmutat egy lehetséges okot arra, hogy a káromkodás miért alakult ki és miért maradt fenn.

A csúnya szavak és a csökkent fájdalom közötti kapcsolat oka egyenlőre ismeretlen, de a kutatók úgy gondolják, hogy a káromkodás negatív érzelmeket válthat ki, mint a félelem vagy düh, ami pedig egy küzdő választ sarkall. A kutatók egyik megállapítása – hogy az emberek szívverése gyorsabb káromkodás közben - is ezt a teóriát támasztja alá.

Címkék: káromkodás, fájdalom
A hír kommentálásához jelentkezzen be!
© 2009 - 2022 diagnozis.hu - Minden jog fenntartva!