A kardiovaszkuláris betegségek elleni védekezés nem megfelelő módszere az alacsony dózisú aszpirin tabletták szedése

A „Gyógyszer és Gyógykezelés” c. angol folyóirat legutóbbi száma arra inti az embereket, hogy abba kellene hagyni a szívinfarktus és a stroke megelőzéseképpen az alacsony dózisú aszpirin tabletták szedését, mivel az egyáltalán nem akadályozza meg a kardiovaszkuláris betegségek kifejlődését.

Egyedül csak az Európai Unióban a kardiovaszkuláris betegségek a 2000. év során 2 millió halálesetért voltak felelősek. „Világszerte nagyon sok ember szed naponta aszpirint abban a hiszemben, hogy az segít a kardiovaszkuláris betegségek kialakulásának megelőzésében” – állapítják meg a folyóirat cikkének szerzői.

A szerzők a 2005 és 2008. év között kibocsátott különböző útmutatókra mutatnak rá, amelyek a betegek különböző csoportjainak ajánlják a kardiovaszkuláris betegségek elsődleges megelőzéseképpen az aszpirin szedését. Példaként hozzák fel az 50. éves, vagy annál idősebb, 2. típusú cukorbetegségben szenvedő és magas vérnyomás problémákkal küszködő emberek csoportját.

A folyóiratban megjelent cikk szerzői arra mutatnak rá, hogy a jelenleg rendelkezésre álló bizonyítékok egyáltalán nem támogatják ezen embercsoport körében az alacsony dózisú aszpirin tabletták rutinszerű szedését. Legfőképpen az aszpirin használatát kísérő komoly gasztrointesztinális vérzések potenciális kockázatát és a halálesetek enyhe emelkedésében játszott szerepét hozzák fel érvként.

A szerzők azt javasolják, hogy az orvosok vizsgálják meg az összes olyan betegük körében, akik jelenleg alacsony dózisú aszpirint szednek elsődleges megelőzésképpen, hogy orvosi vényre, vagy recept nélkül vásárolják-e az aszpirin tablettákat. Hozzáteszik, a döntést arról, hogy továbbra is fenntartsák-e a kezelést, vagy inkább hagyják abba, csak akkor kellene meghozni, amikor már teljes körűen informálták a betegeket a jelenleg rendelkezésre álló bizonyítékokról.

A folyóirat cikkének szerzői szerint: „Véleményünk szerint a jelenleg rendelkezésre álló bizonyítékok igen megnehezítik, hogy a kardiovaszkuláris betegségek kockázatának kitett embereknek elsődleges megelőzésképpen az aszpirin szedésének elkezdését javasolják az orvosok.”

A szerzők végkövetkeztetése az, hogy: „...az elsődleges megelőzéssel kapcsolatosan meglévő bizonyítékok azt sugallják, hogy az aszpirin szedésének előnyei és hátrányai sokkal finomabban kiegyensúlyozottak, mint azt korábban gondolták volna, különösen az olyan emberek körében, akiket a kardiovaszkuláris betegségek bekövetkezése szempontjából igen magas rizikócsoportba soroltak, mint pl. a cukorbetegek, vagy a magas vérnyomásban szenvedők. Hisszük azt, hogy az alacsony dózisú aszpirin profilaxis (kórmegelőzés) rutinszerűen nem jöhet szóba az elsődleges prevenció szempontjából.”Címkék: aspirin, stroke, szívinfarktus
A hír kommentálásához jelentkezzen be!
© 2009 - 2022 diagnozis.hu - Minden jog fenntartva!