A kamaszkori internethasználat és a multiplex kockázattal járó viselkedés között van összefüggés

Kutatók komoly összefüggést találtak a kamaszok számítógép és internethasználata és a multiplex kockázattal járó viselkedésre (angol rövidítése: MRB) való hajlam között, beleértve az illegális droghasználatot, a részegeskedést és a védekezés nélküli szexuális kapcsolat létesítését.

„Ez a kutatás azon a szociális kognitív elméleten alapszik, mely szerint ha valaki bizonyos módon viselkedő embereket néz, az már egyfajta tanulási módja is annak az adott viselkedési mintának. Mivel a serdülők jelentős időt töltenek internethasználattal – átlagosan napi 4,5 óránál többet – és közben folyamatosan különböző viselkedési mintákat látnak, így képesek azokhoz potenciálisan is adoptálódni.” – magyarázza Valerie Carson, a kanadai Queen Egyetem Kineziológia és Egészségügyi Tanulmányok Iskolájának orvosjelöltje.

A kanadai kutatók megállapították, hogy a nagyfokú számítógép használat megközelítőleg 50 %-kal megnövekedett, hat fajta MRB-ből álló MRB-klaszterbe való bevonódással jár együtt, beleértve az alábbi veszélyes viselkedési formákat:

  • Dohányzás,

  • Részegeskedés,

  • Autóvezetés közben a biztonsági öv használatának figyelmen kívül hagyása,

  • Marihuána és egyéb illegális drogfogyasztás,

  • Védekezés nélküli szexuális aktus.

Azt is megállapították, hogy a túlzott TV-nézés is mérsékelten megnövekedett MRB-be történő bevonódással jár együtt.

Egyik magyarázat szerint a kutatók ezen megállapítása mögött az áll, hogy az eddig a TV-n látható, jelentős mennyiségű hirdetések manapság már az interneten jelennek meg. Továbbá, a serdülőkorúak számítógép használata az elmúlt években jelentős mértékben megnőtt.

„A TV- és videojátékoknak sokkal megalapozottabb protokolljai vannak, a hivatalos cenzúrát tekintve, de az internetprotokollok még nem igazán működnek. A szülők ugyan tudnak olyan programokat használni, amelyek kontrollálják az internethez való hozzáférést, de a kamaszok korcsoportja meglehetősen nagy technológia és internet hozzáértéssel rendelkezik. Éppen ezért fordulhat elő, hogy az ilyesfajta kontrollprogramok nem képesek hatékonyan blokkolni az összes nem kívánatos website-ot.” – magyarázza Ms. Carson.

A kutatásról szóló beszámoló a „Preventív Orvostudomány Amerikai Szakfolyóirata” c. szaklapban jelent meg, és azt sugallja, hogy a jövőbeni kutatásoknak azokat a specifikus weblaptartalmakat is vizsgálniuk kell, amelyekkel a serdülők találkoznak, mégpedig annak érdekében, hogy segítsen a jelenleg érvényes, ifjúságra vonatkozó internettartalom iránymutatást hatékonyabbá és erősebbé tenni.


Címkék: kamasz, tini, számítógép, internet, multiplex kockázat, drog, alkohol, felelőtlen
A hír kommentálásához jelentkezzen be!
© 2009 - 2022 diagnozis.hu - Minden jog fenntartva!