A jóindulatú gerincvelő daganatok diagnózisa és kezelése

A tumor okozta, a gerincvelőre és az ideggyökre nehezedő nyomást lehetőleg azonnal diagnosztizálni és kezelni kell, hogy megelőzzék az állandó károsodást.

A tumor okozta, a gerincvelőre és az ideggyökre nehezedő nyomást lehetőleg azonnal diagnosztizálni és kezelni kell, hogy megelőzzék az állandó károsodást.

Azoknál a betegeknél, akik más testrészükön meghatározott rákos betegségben szenvednek, az áttét kialakulásának lehetősége miatt az orvosok mindig megfontolják a gerincvelő tumor kialakulásának lehetőségét is, különösen, ha az ilyen betegeknél a gerinc egy speciális részén lép fel fájdalom, vagy meghatározott gyengeség és viszketés.
 
Mivel a gerincvelő speciális módon szervezett szerv, az orvosok a tumort általában úgy lokalizálják, hogy megállapítják, a test mely része nem funkcionál normális módon.
 
 
Differenciáldiagnózis
 
A tumor diagnosztizálásakor az orvosoknak ki kell zárniuk más rendellenesség fennállásának lehetőségét is, mint pl. a hátizom fájdalma, csontsérülés, a gerincvelő elégtelen vérellátása, vérrög kialakulása, hátcsigolya törés, tályog okozta gennyfelszaporodás miatti nyomás, porckorongsérv.
 
 
A jóindulatú gerincvelő daganat diagnózisa felállítását elősegítő eszközök:
  • MRI, amely e betegség esetén egyben a legjobb diagnosztikai eszköz is.
  • Myelographia CT-vel,
  • Hagyományos röntgen (csak a csontelváltozások kimutatására alkalmas, azonban a gerincvelő tumorok nagyrésze nem érinti a csontokat).
  • Biopszia az elsődleges daganatok típusának megállapításához szükséges. Tűbiopsziát végezhetnek CT, vagy MRI segítségével, de szükség lehet sebészi úton végzett biopsziára is.

A jóindulatú gerincvelő daganatok kezelése

Ha a tünetek arra utalnak, hogy tumor okozza a gerincvelő nyomását, azonnali, nagy dózisú kortikoszteroid (pl. dexamethasone) adása szükséges, annak érdekében, hogy csökkentsék a daganat méretét. Az ilyen daganatokat azonnal kezelni kell, leggyakrabban sebészi úton műteni.

A gerincvelő és a gerinc daganatainak többsége sebészi úton eltávolítható. Amennyiben a tumor eltávolítása nem lehetséges (az intramedullaris daganatok gyökeres eltávolítása csak ritkán keresztülvihető) radioterápia alkalmazása válik szükségessé (gyakran eltávolítás után is), azért, hogy a gerincvelőre nehezedő nyomást megszüntessék.

A gyógyulás általában attól függ, hogy a kezelés milyen gyorsan kezdődött el és mekkora a tumor okozta károsodás. A meningeoma, neurofibroma és néhány más, elsődleges jóindulatú gerincvelő daganat eltávolítása önmagában teljes gyógyulást hoz.
Címkék: gerincvelő, idegrendszer, daganat, tumor, diagnózis, kezelés, ideg, gerinc, nyomás
A hír kommentálásához jelentkezzen be!
© 2009 - 2023 diagnozis.hu - Minden jog fenntartva!