A herék, herezacskók és mellékherék rákos daganatai

A herék tojás alakú páros szervek, amelyek a herezacskóban helyezkednek el. Feladatuk a tesztoszteron (férfi nemi hormon) és a spermiumok termelése. A mellékherékben zajlik a spermiumok érése és tárolása.

A hererák több, mint 95 %-a a csírasejtekből indul ki. Ebből 45 % a seminoma, 50 % a non-seminoma, vagy teratoma típusú rákos daganat. A nem csírasejtekből eredő többi daganattípus között megtalálható a Leydig-sejtes tumor, a Sertoli-sejtes tumor és a sarcomák.

A hererák az összes rákos daganatot tekintve ritka előfordulású, de a férfi nemi szerv daganatai között mégis a 20-35 éves korosztályt leginkább érintő betegségek közé tartozik. Sajnos kevesen tudják azt , hogy a női emlők önvizsgálatához hasonlóan, a hererák is korai stádiumban felismerhető rendszeres önvizsgálattal. Magyarországon is emelkedő tendenciát mutat a megbetegedések száma, évente legalább 200 új betegnél diagnosztizálják a rákos heredaganatot.

A herezacskók rákos tumora a pre-pubertás kor leggyakoribb csírasejtekből eredő betegsége. Lehet jóindulatú is, de leginkább rosszindulatú a kialakuló daganat. A legtöbb herezacskó tumor esetén sebészeti műtétre és kemoterápiára van szükség, mivel a tumorok természete agresszív, de ennek ellenére átfogó prognózisuk kiváló.

A mellékherék rákos daganata extrém ritkán fordul elő. Jóindulatú daganat valamivel gyakrabban fordul elő, amely csomó formájában jelentkezik, így az szintén az önvizsgálat során tapintható.

A hererák rizikófaktorai:

 • Le nem szállt herezacskó,

 • A herék abnormális fejlődése,

 • Cryptorchidism, abnormálisan leszállt herék,

 • Klinefelter-szindróma,

 • Családban előfordult hererák,

 • Fehér bőrszín,

 • Férfi sterilitás,

 • Alacsony születési súly,

 • A szülők túl fiatal kora,

 • Gyermekkori sérv,

 • Magasság – a magasabb férfiaknál gyakrabban fejlődik ki csírasejtekből tumor,

 • Herekő képződés (UH készülékkel észrevehető herén belüli kisebb fajta meszesedés),

 • Genetikai faktor.

Hererák tünetei:

 • Fájdalmatlan csomó (több, mint 80 %-ban ez a figyelmeztető tünet),

 • Fájdalom az alhasban és a lágyékban (kb. 30 %-ban figyelmeztető jelzés),

 • A herezacskó kitelítődésének, nehezebbé válásának érzete (kb. 30 %-ban figyelmeztető tünet),

 • Heréket ért friss trauma (általában nem okozója a hereráknak, de a férfiakat önvizsgálatra készteti),

 • Here megnagyobbodása,

 • Hydrokele, hirtelen folyadék-felhalmozódás a herezacskóban,

 • Gynaecomastia, a férfi emlőmirigyek megnagyobbodása,

 • Áttétképződés: a seminomák esetén a para-aorticus csomókba történik áttétképződés, amely hátfájdalmat okoz. A teratomák a véráramon keresztül a májba, tüdőbe, csontba és az agyba képeznek áttéteket.

A hererák diagnosztizálása

Diagnózisának felállítását egész sor orvosi vizsgálat elvégzése előzi meg. Ennek részei: a kórelőzmény felvétele, beleértve a beteg családjára vonatkozó adatokat is. Ezt követi a beteg teljes körű fizikális kivizsgálása, az általános egészségi állapot meghatározása, melyet a herezacskó és herék gondos orvosi átvizsgálása követ. Ez rendszerint kiegészül bizonyos laboratóriumi vizsgálatokkal. Ezt kívánatos és szokásos speciális laboratóriumi tesztek elvégeztetésével is kiegészíteni, mert a hererákok termelhetnek bizonyos sajátos fehérjéket (ún. tumormarkereket), melyek megjelennek a beteg vérében is, rendszerint kóros mennyiségben.

A hererák diagnózisának felállítását rendszerint UH, CT vizsgálat és szövettani vizsgálat erősíti meg. A szövettani vizsgálathoz azonban a teljes here-eltávolítást kell végezni, nem pedig biopsziát, tekintettel arra, hogy a herezacskó felvágása és ezáltal a heréből szövetminta vétele a hererák megléte esetén annak azonnali áttétképződését okozná a herezacskóba és nyirokcsomókba.

Ha a hererák diagnózisa fennáll, a sejttípus (seminoma, vagy non-seminoma) meghatározása következik, mivel a kezelés eltérő a két különböző típusú daganat esetén.

A hererák kezelése

A seminoma típusú hererák érzékeny a radioterápiára, míg a teratoma típusú nem, ezért eltérő a kezelésük is.

A seminoma tumorok esetén az első lépés az elsődleges tumor eltávolítása sebészi úton. Az I. és II. stádiumú rák esetén az azonos oldali hasüreg és medence radioterápiája szükséges. Ez a II-C és azon túli stádiumok esetén kiegészül kemoterápiával is.

Teratoma tumorok esetén az első lépés szintén az elsődleges tumor eltávolítása művi úton. Ezt követi a kemoterápia minden olyan beteg esetén, akinél az áttétképződés, vagy a relapszus (kiújulás) esete fordul elő. Ezt követően további felügyeletre és tumormarker (BhCG) figyelésére is szükség van.

Ha a műtétet és a sebészi eltávolítást követően a hashártya mögötti (retroperitonealis) nyirokcsomók továbbra is megnagyobbodott állapotban maradnak, azokat is el kell távolítani, laparaszkópiás úton.

Az életmentő kezeléseket követően természetszerűleg foglalkozni kell a beteg sterilitási és spermatárolási kérdéseivel. Az egyik oldalon történt here-eltávolítás után a sperma minősége csökkent és ezért még a műtét előtt szükséges a spermavételt és annak lefagyasztását elvégezni.

A kezelések után a következő komplikációk merülhetnek fel:

 • Az egyik oldali hererákban megbetegedett férfiak 5 %-ánál a másik oldali herében karcinóma in-situ rákbetegség figyelhető meg.

 • A műtét következtében fellépő sterilitás további kezeléseket igényel.

 • A radio- és kemoterápia toxikussága a férfi nemiszerveket érzékenyebben érinti, mint a szervezet más szerveit.

 • A betegség rövid- és hosszú távú komplikációi (hányinger, hányás, szepszis, hajhullás, egyes kemoterápiás gyógyszerek szerveket károsító hatása stb.)

Prognózis

A hererák stádiumától, a tumor típusától és a tumormarkerek szintjétől is függ. A seminoma, amennyiben korán felismerik, kiválóan gyógyítható. Az ötéves túlélési arány 95 % körül van az I. stádiumban, és 85-90 % körüli a II. stádiumban.

Teratoma esetén az eredmények kedvezőtlenebbek, az I. stádiumban az ötéves túlélési arány 86 %-os. Teratokarcinómák esetén ez csak 70 %.

A choriokarcinómának van a hererák típusok közül a legrosszabb prognózisa. A rák megjelenését követő 5 éven belül csaknem minden beteg meghal.


A férfi nemi szervek daganatos megbetegedései

Címkék: férfi nemi szervek, daganat, tumor, rák
A hír kommentálásához jelentkezzen be!
© 2009 - 2023 diagnozis.hu - Minden jog fenntartva!