A füstmentes dohánytermékek nem biztonságos alternatívái a dohányzásnak

A füstmentes dohánytermékek addikciós (függőségi) kockázata magas, hajlamossá teszi a dohányzásról leszokót a visszaszokásra, ezért nem szabad cigaretta, szivar, vagy pipa alternatívájaként használni – szögezi le az Amerikai Szív Társaság egyik irányelvében.

A füstmentes dohánytermékek tehát nem olyan biztonságosak, ahogyan azt nagyon sok ember gondolja, hiszen kötődnek bizonyos ráktípusok, végzetes stroke (agyérgörcs), vagy szívinfarktus emelkedett kockázatához.

A Társaság nemrég tette közzé ezt az irányelvét az amerikai „Keringés” c. orvosi szakfolyóiratban. Az irányelv vezető szerzője, Dr. Mariann Piano, aki egyben a chicagói Illinois Egyetem Bioviselkedési Egészségtudományi Osztályának professzor asszonya, fentiekkel kapcsolatosan a következőket állítja: „Semmilyen dohánytermék fogyasztása nem biztonságos.”

Svédországban 1976 és 2002 között a dohányzás aránya jelentős mértékben visszaesett, ami a füstmentes dohánytermékek használatának növekedésével volt összefüggésben – ez oda vezetett, hogy mára nagyon sok ember gondolja úgy, hogy a füstmentes dohánytermékek a dohányzás egészséges alternatívái. Egy friss amerikai kutatás azonban azt állapította meg, hogy a füstmentes dohánytermékeket használó emberek körében a hagyományos dohányzás aránya egyáltalán nem csökkent.

A professzor asszony hangsúlyozza, ha valaki le akar szokni a dohányzásról, akkor a nikotinpótló terápia – nikotint tartalmazó rágógumi, vagy nikotint felszabadító bőrtapasz formájában – sokkal biztonságosabb választás, mint a füstmentes dohánytermékek.

Klinikai tanulmányok igazolják, hogy a nikotinpótló terápia és a szívinfarktus, illetve a stroke kockázatának növekedése között semmilyen összefüggés nincs, szemben a füstmentes dohánytermékekkel. A füstmentes dohánytermékek az amerikai piacra az új, „füstmentes levegő törvények”–re adott válaszként léptek be, mivel a törvényi szabályozások nagyon sok közterületen, középületben és közösségi helyiségben megtiltották a dohányzást.

A professzor asszony szerint: „A füstmentes dohánytermékek veszélyesek és addikciót okoznak, így nem jelentenek megfelelő alternatívát a hagyományos dohánytermékekkel szemben. A tudósoknak és a politikai döntéshozóknak kötelességük felmérni annak az elterjedt „csökkent kockázat”-ról szóló üzenetnek a hatásait, amely a lakosság fejében a füstmentes dohánytermékekkel kapcsolódik össze, különösen a dohányosok körében, akik megpróbálnak leszokni.”

A Társaság irányelve arról is beszámol, hogy a kamasz fiúk körében növekszik a füstmentes dohánytermékek használatának mértéke. Az amerikai Élelmiszer és Gyógyszer Felügyelet (FDA) nemrég bocsátotta ki végső szabályzatát, amely az idén június 22-én életbe lépett „Dohányzást Kontrolláló Törvény”-hez kapcsolódik. A Törvény megtiltja a dohánytermékek árusítását a 18 éven aluli fiataloknak.


A „füstmentes dohánytermékek” összefoglaló név alatt a következőket értjük:


  • A bagó, amelyet rágcsálni szoktak,

  • A burnó, amelyet „áztat” fogyasztója a felső és az alsó ajka, illetve a fogínye között,

  • A tubák, amelyet az orrán keresztül szippant fel használója,

  • A svéd snüssz, amely hasonlít a burnóhoz, de ezt nem erjesztik, hanem nedves gőzzel szárítják,

  • A krémes tubák, amely tulajdonképpen dohánypaszta, amelyet fogászati higiéniai segédeszközként forgalmaznak, jóllehet rekreációs célokra használják a fogyasztók,

  • A dohánnyal készült rágógumi,

  • Az oldható dohány,

  • A bőrre alkalmazott felületi dohánykrém, amelyet darázs-, méh-, és egyéb csípés kezelésére használnak, valamint

  • A dohányvíz, amely víz és dohány keveréke, és amelyet háztáji kertekben rovarirtásra is használnak.


Címkék: dohányzás, bagó, cigaretta, füst, függőség, stroke, agyérgörcs, ér, infarktus
A hír kommentálásához jelentkezzen be!
© 2009 - 2022 diagnozis.hu - Minden jog fenntartva!