A férfiak és a nők nem egyformán tolerálják a hideget?

A tudósok éveken keresztül próbálták megállapítani, vajon a hideget az emberi szervezet nemtől függetlenül egyformán tolerálja-e, vagy sem. Néhány kutató úgy spekulált, hogy a férfiak – általánosságban beszélve – nagyobb tolerálóképességgel kell, hogy rendelkezzenek, mint a nők, mivel az ő testtömegük felszíni aránya nagyobb, több hőt generáló izomtömeggel rendelkeznek és az anyagcseréjük is gyorsabb, mint a nőké. A tudomány számára azonban nem ilyen tiszta a kép.

Egy, a nagynevű „The Lancet” szakfolyóiratban megjelent tanulmány szerint, amely 219 fő, különböző korú és nemű ember bevonásával végzett vizsgálatról számol be, a nők testhőmérséklete eleve magasabb mint a férfiaké (36.6 fok Celsius szemben a férfiak 36.3 fok Celsius testhőmérsékletével), ugyanakkor a kezük viszont hidegebb (30.7 fok Celsius vs. 32.2 fok Celsius). Ez az alap testhőmérséklet megőrzésére és az életfontosságú szervek megvédésére való jobb képességet jelezhetné, továbbá a végtagok kisebb vérellátottsága szintén nagyobb hidegérzet meglétéről szól.

Azonban további vizsgálatok, amelyek során mind a férfiak, mind a nők hideg vízbe merítkeztek, azt állapították meg, hogy a szervezet hidegre adott válasza elsősorban a test méretétől és a testzsír mennyiségétől függ. Más szavakkal: ha a férfi és a nő egyforma testmérettel és testzsír mennyiséggel rendelkezik, akkor a szervezetük hidegre adott válaszában nem lehet fiziológiai eltérés.

Néhány vizsgálat úgy találta, hogy a nők hidegérzékelő képessége változhat a menstruációs ciklusuk során, egyúttal a testhőmérsékletük is emelkedik, vagy csökken. Ez azonban széles körben vitatott álláspont. Végtére is úgy tűnik, mivel oly sok más változó játszik még szerepet az alap testhőmérséklet és a végtagok hőmérsékletének mennyiségében – mint pl. a diéta, az aktivitási szint, a menopauza idején gyakori hőhullámok, a dohányzás és még az alvás minősége és mennyisége is -, hogy ezzel kapcsolatosan nem létezik egyértelmű válasz a tudomány részéről.Címkék: érzékelés, hideg, testtömeg
A hír kommentálásához jelentkezzen be!
© 2009 - 2024 diagnozis.hu - Minden jog fenntartva!