A férfi nemi szervek jóindulatú daganatai

A férfi nemi szervrendszer részei: herezacskó és a benne található két here és két mellékhere, az ondóhólyag és az ondóvezeték, a prosztata (dülmirigy), valamint a hímvessző.

A herezacskó, herék és mellékherék jóindulatú daganatai

Nagyon ritkák, jobbára kötőszöveti eredetű fibromák, hámeredetű adenomák, valamint zsírszövetből eredő lipomák. Mivel ezek maguktól nem múlnak el, műtéttel kell eltávolítani őket, amely után hosszú távon semmilyen komplikáció nem várható.

Fontos elkülöníteni a herezacskó és a herék gyulladás okozta duzzanatát – amely akár ökölnyi is lehet -, egyéb problémáit (pl. hydrocele, varicocele) és erős fájdalmát a here daganataitól, amit urológus tud egyértelműen megállapítani, kétes esetben vizsgálatokkal diagnosztizálni, mivel szexuális úton elég gyakran jutnak a külvilágból gyulladáskeltő kórokozók a férfi nemi szervekbe és húgyutakba.

A herék és a herezacskó jóindulatú daganataira az jellemző, hogy a kezdeti szakaszukban jóformán semmilyen panaszt sem okoznak, így mindaddig rejtve maradnak, amíg tapinthatóvá nem válnak, vagy más irányú vizsgálat (UH) során fény nem derül rájuk.

A hímvessző jóindulatú daganatai

A HPV-6 és a HPV-11 vírus okozta jóindulatú tumor a condyloma acuminatum, amely a leggyakoribb jóindulatú hímvessző daganat. Egyenetlen felszínű, kezdetben kicsi, majd később babszem méretűre is megnövő, szemölcsre emlékeztető elváltozás. Hajlamos a kiújulásra és a nemi partnert is megfertőzheti. Rosszindulatú elfajulása nem szokott előfordulni, de elhanyagolt esetekben - ha nagyra nő, vagy nem kezelik - ez sem kizárt. Kezelése ecsetelés, vagy műtéti eltávolítás és a partner egyidejű nőgyógyászati vizsgálata, kezelése.


A többi jóindulatú péniszdaganat viszonylag ritka, de bármilyen körülírt, nem gyógyuló eltérés esetén szakemberhez kell fordulni. A hímvessző bőrén is előfordulhatnak különböző jóindulatú elváltozások. Ezek műtéti eltávolítása javasolt kimetszéssel, és természetesen szövettani vizsgálattal egybekötve.

Az ondóvezeték és az ondóhólyag jóindulatú daganatai

Az ondóvezeték daganatai (a daganatok mintegy 70 %-a) tipikusan jóindulatúak, leggyakrabban zsírszövetből eredő lipomák. A daganat viszonylag gyorsan nő, de más jele, vagy tünete nincs. UH, CT és feltáró scototómia a vizsgálati mód. Kezelése sebészi kimetszéssel történik.

Az ondóhólyagok és a prosztata nemi mirigyek. Az általuk termelt váladék a hímivarsejtek mozgásához és életben maradásához szükséges. A hímivarsejtek, az ondóhólyagok és a prosztata váladéka együtt alkotják az ondót, a három összetevő aránya 20-60-20%.

A prosztata jóindulatú daganatai

A BPH, azaz jóindulatú prosztata hyperplasia leginkább 50 évesnél idősebb férfiaknál alakul ki. Rendkívül gyakori, az 50 év feletti férfiak közel felénél fordul elő! Teljesen jóindulatú sejtburjánzás, nem alakulhat ki belőle prosztatarák.

A prosztata (dülmirigy) mérete a felszaporodott kötőszövet-, simaizom- és mirigysejtek miatt megnő, ilyenkor a prosztatán áthaladó húgycsövet nyomja és egyben akadályozza a húgyhólyagból a húgycsövön keresztül a vizelet kiürülését, vizeletretenciót (visszatartás) okozva. A vizelet lassú ürítésén, a gyakori vizelési ingeren kívül a húgyutak fertőződését, valamint a vizeletelvezető rendszer teljes elzáródását okozhatja, ami azonnali műtéti beavatkozást igényel, mivel a vesék megbetegedéséhez vezet.

Kezelésére csak jelentős tünetek megléte esetén kerül sor, egyébként éves követése indokolt. Gyógyszerrel is kezelik (alfa-1 receptorblokkolók, 5-alfa-reduktáz enzim blokkolók - a tesztoszteron dihidrotesztoszteronná történő átalakulását blokkolják). Azoknál a betegeknél, akiknél a gyógyszeres kezelés nem bizonyul elegendőnek, jön szóba a műtéti kezelés: húgycsövön keresztül történő rezekció, részleges lézeres eltávolítás, mikrohullámmal történő sejtkezelés, amely a prosztata zsugorodását segíti elő.


A férfi nemi szervek daganatos megbetegedései

Címkék: férfi nemi szervek, daganat, tumor, rák
A hír kommentálásához jelentkezzen be!
© 2009 - 2023 diagnozis.hu - Minden jog fenntartva!