A félelem generációk közötti átadása létezik

A New York Egyetem neurológus tudósai ösztöndíjat kaptak az amerikai „Skizofrénia és Depresszió Kutatásának Nemzeti Szövetségétől” (angol rövidítése: NARSD), mégpedig azzal a céllal, hogy vizsgálják meg, a félelem hogyan tevődik át egyik generációról a másikra.

A kutatók, Jacek Debiec és Regina Sullivan az ösztöndíjat a NARSD Fiatal Felfedezők Jutalom Programja keretében kapták, mely Program segítséget nyújt a legtöbb, ígéretesnek mutatkozó fiatal tudós számára, akik neurobiológiai kutatásokat folytatnak.

A kutatók azt állapították meg, hogy a parentális (szülői) traumás tapasztalatoknak mélyreható hatásuk van a gyermekek fejlődésére és mentális egészségére. Mivel az ember és más emlős állatfajok születés után nagyon hosszú ideig a szülői gondoskodástól függnek, az újszülöttek azon képessége, hogy gondozóik érzelmi jeleire válaszolni tudnak, kritikus fontosságú túlélésük szempontjából. Tényszerűen, az újszülöttek a szülői érzelmi kifejezéseket használják önnön viselkedésük szabályozásához. Ennek eredményeképpen, ha egy baba éppen a különleges fenyegetések hatása miatt ideges szülőjét figyeli meg, akkor megtanulhat ezekre a fenyegetésekre válaszképpen félelem teljes módon reagálni.

Korábbi kutatások azt állapították meg, hogy az újszülöttek különleges módon érzékenyek a szülők negatív érzelmeire. Ezen oknál fogva, azok a gyermekek, akiknek szülei érzelmi traumán estek át, különösen sérülékenyek lehetnek később a szülő nyugtalan viselkedése okán, válaszképpen arra a hangulatra, amely a traumára emlékezteti őket. Például, számos vizsgálat demonstrálja, hogy a háborús traumákat átélt szülők leszármazottai nyugtalanságot mutathatnak azokra a hangulatokra válaszképpen, amely őket a szülőket ért traumára emlékezteti.

Ennek ellenére, a félelmi tapasztalatok generációkon keresztül történő átvitele, bár klinikai vizsgálatok megfelelően dokumentálják, eddig nem kapott túl sok érdeklődést a fejlődési neurobiológia területén. Például, nagyon kevés a rendelkezésre álló ismeretanyag azon neurális (idegi) hálózatokkal kapcsolatosan, amelyek érintettek a megtanult félelem generációkon át történő transzferálásában.

A NARSD ösztöndíj segítségével Dr. Debiec és Dr. Sullivan, akik egyben az „Érzelmi Agy Intézet” kutatói is, patkányokat fognak tanulmányozni annak érdekében, hogy megértsék az anyáról az újszülöttre átvitt, tanult félelmi viselkedést. Specifikusan, a neurális áramköröket és azokat a mechanizmusokat fogják vizsgálni, amelyek azon félelemválaszok hátterében húzódnak meg, amelyek az anyáról az utódra szállnak át.

„Ez a kutatás lehetővé fogja számunkra tenni, hogy azokat az agyi áramköröket jobban megismerjük, amelyek a generációkon áttranszferálódó félelemben érintettek, és ez majd elvezethet egy korai terápiás gyógyító módszer kifejlesztéséhez.” – összegezte Dr. Debiec a kutatás lényegét.


Címkék: félelem, rettegés, trauma, öröklődés, generáció, érzelmek, viselkedés
A hír kommentálásához jelentkezzen be!
© 2009 - 2022 diagnozis.hu - Minden jog fenntartva!