A dohányosok és a gyors öregedési defekt

A cigarettafüst ugyanazt a sejtváltozást okozza, mint a Werner szindróma, ami egy nagyon ritka genetikai betegség, ami felgyorsítja az öregedést.

A dohányzás felgyorsítja az öregedés folyamatát, így rövidítve meg a dohányosok életét 10 évvel. Most jelet találtak a tudósok arra, hogy mi is okozza ezt a folyamatot, így váratlan kezelési módszerekhez is megnyílt az út.

A jelet abból a megfigyelésből szűrték le, hogy nem a dohányosok az egytlenek, akik gyorsan öregszenek. A Werner szindrómától szenvedőknek ősz haja, vékony bőre és rekedt hangja lesz a 20-as éveikben.

Hamar hályogokat, cukorbetegséget, az artériák megkeményedését és vékony csontokat alakítanak ki. A 40-es, 50-es éveikben halnak meg szívbetegségtől vagy ráktól.
A dohányosok is hamar öregszenek és hajlamosak ráktól vagy szívbetegségtől meghalni. Lehet, hogy van kapcsolat a kettő között?
 
Igen – válaszolják a kutatók.

A Werner szindrómát egy gén mutációja okozza, amit WRN-nek neveznek. Ez a gén alkotja a WRN proteint, ami megvédi és megjavítja a DNS-t a test minden sejtjében.

A kutatók tüdőtágulástól szenvedő dohányosoktól vettek tüdősejteket. A sejtekben rendkívül kevés WRN protein volt. A dohányosok WRN génje rendben volt, de valami megakadályozta őket abban, hogy WRN-t gyártsanak.

Amikor megvizsgálták a mintát laborban, a kutatók felfedezték, hogy a dohányfüst lecsökkentette a sejt WRN termelését – és ezzel gyors öregedésre késztette a sejteket.

Címkék: cigarettafüst, dohányzás, öregedés, génmutáció, Werner szindróma
A hír kommentálásához jelentkezzen be!
© 2009 - 2023 diagnozis.hu - Minden jog fenntartva!