A diétás zsírsavak hatással vannak a fekélyes colitis kifejlődésének kockázatára

Azoknál az embereknél, akik nagyon sok vörös húst esznek, bizonyos fajta olajokkal főznek és néhány többszörösen telítetlen margarinfajtát használnak, növekszik a fekélyes vastagbélgyulladás (colitis ulcerosa) kialakulásának kockázata – állapította meg egy több, mint 200.000 fő bevonásával lefolytatott angliai kutatás.

Ezeknek az ételeknek magas a linolsav tartalmuk, és a kutatás eredménye szerint azoknál az embereknél, akik a legtöbbet fogyasztottak ebből az omega-6 többszörösen telítetlen zsírsavból, kétszer gyakoribb volt a fekélyes colitis kifejlődése, mint azoknál, akik a legkevesebbet fogyasztottak belőle. A fekélyes colitis idült, hullámzó lefolyású, egész életre kiható betegség, mely 8-10 év után sokszor a vastagbél rosszindulatú elfajulásához vezet.

A kutatás angol vezetője és munkatársai azt is megállapították, hogy több eikozapentaénsav (angol rövidítése: EPA), egy omega-3 zsírsav fogyasztása – amely leggyakrabban a halakban, halolajakban található meg – csökkenti a betegség előfordulásának kockázatát.

A kutatók szerint az életfunkciók megfelelő működéséhez bizonyos mennyiségű linolsav fogyasztására szükségük van az embereknek, azonban a többlet bevitel a vastagbél falába épül be, majd onnan felszabadulva elősegíti a belek gyulladását. Az omega-3 zsírsav ennek pont az ellenkezőjét teszi, csillapítja a gyulladást.

A kutatás lefolytatásához a kutatócsoport az Európai Rák és Táplálkozás Előretekintő Vizsgálat (angol rövidítése: EPIC) - mely vizsgálatba 10 európai országból több, mint félmillió embert vontak be – résztvevői közül választottak ki 203.193 fő, 30-74 év közötti férfit és nőt, és vonták be őket a 2-11 évig tartó követéses vizsgálatukba. Ez alatt az időszak alatt 126 embernél fejlődött ki a fekélyes colitis.

A linolsav-bevitel felső kvartilisába tartozó emberek (ők naponta 13-38 grammot fogyasztottak) közül két és félszer többnél fejlődött ki a betegség, mint azoknál az embereknél, akik a legkevesebb linolsavat fogyasztották, napi 2-8 grammot.

A fekélyes colitis betegség kezelésére jelenleg még nem létezik megfelelően bizonyított diétás étrend, de a kutatás eredménye megnöveli annak esélyét, hogy a kevés linolsav-tartalmú ételek fogyasztása segít a betegeken. Míg a nyugati típusú, vörös hús tartalmú diéta zsírsavakban nagyon gazdag és omega-3 olajban nagyon szegény, addig a mediterrán stílusú étkezés – amely bővelkedik gyümölcsökben, zöldségekben, halakban és dióolajban – kevés linolsavat tartalmaz és igen gazdag omega-3 olajban. A kutatók úgy vélik, ha az omega-3 segít a fekélyes colitis kifejlődésének megelőzésében, akkor heti néhány adag hal fogyasztása védőhatású lehetne.


Címkék: diéta, mediterrán diéta, fekélyes colitis
A hír kommentálásához jelentkezzen be!
© 2009 - 2023 diagnozis.hu - Minden jog fenntartva!