A D-vitamin hiány új megközelítésben: angol tudósok egy speciális vértesztet fejlesztettek ki

A londoni Kingston Egyetem kutatói nemrég kifejlesztettek egy nagy pontosságú vértesztet, melynek segítségével ki tudják mutatni, hogy egy beteg táplálkozása vajon felelős-e a D-vitamin hiányáért. A D-vitamin hiány ugyanis gyengíti az immunrendszert és növeli a rák és az osteoporosis (csontritkulás) kifejlődésének a kockázatát.

A Dr. Declan Naughton professzor vezette kutatói team 5 hónapot töltött az új teszt kifejlesztésével. A teszt előnyei közé tartozik az is, hogy segítségével először nyílik mód a D-vitamin eltérő formáinak megkülönböztetésére, mégpedig a szorosan kötődő összetevők révén: az ugyanis, amit a szervezet a táplálékból és amit a napfényből nyer, eltér egymástól, az előbbi a D2-vitamin, az utóbbi pedig a D3-vitamin.

„Nagyon sok ember úgy tudja, hogy a D-vitamin fő forrása a napfény, mivel az emberi szervezet a bőrbe jutó napfény segítségével képes természetes módon a D-vitamin egyik formáját előállítani. Az azonban kevésbé köztudott, hogy a D-vitamin egy másik formája a különféle ételekből szívódik fel, mint pl. a lazacból, a makrélából, a szardíniából és a tojássárgájából. Az új tesztünk egyénenként képes mérni a D-vitamin minden olyan formáját, amely számít és potenciálisan segít minket abban, hogy megértsük, pontosan mi az, ami a D-vitamin hiányt okozza. Talán több napfényre van szükségük az embereknek, vagy nagyobb gondot kell fordítani a táplálkozásukra.” – magyarázza Naughton professzor.

A D-vitamin kulcsszerepet játszik az erős fogak és a csontozat kialakulásában és fennmaradásában. A professzor szerint a D-vitamin hiány továbbra is fontos probléma maradt a nyugati világban, eddig jó néhány vizsgálat kimutatta, hogy az idősebb emberek 40-100 %-a sem az USA-ban, sem Európában nem jut elég D-vitaminhoz. A D-vitamin hiány tünetei között megtalálható a fáradtság, az izom- és a csontfájdalom, súlyos esetekben a hiány csontritkulást is okozhat. Az Egyesült Királyság háziorvosai manapság rutinszerűen írják fel a D-vitamin injekciókat betegeiknek, hogy azok D-vitamin szintje megfelelő legyen.

A jövőben az új vérteszt segítségével már demonstrálni lehet a D-vitamin hiánybetegségekben betöltött szerepét, a cukorbetegségtől egészen a rákig.

A londoni St. George Kórház vezető rákszakértője, Angus Dalgleish professzor a következőképpen nyilatkozik ezzel kapcsolatosan: „Kritikus fontosságú, hogy a szervezet D-vitamin szintje normális legyen és ez egyre inkább nyilvánvalóvá válik a betegségek széles körében, beleértve a kardiovaszkuláris, a neurológiai és a rákeseteket is. Éppen ezért nagyon fontos, hogy pontosan és megbízhatóan tudjuk mérni a D-vitamin különböző formáit, annak érdekében, hogy monitorozni tudjuk a szintjét és meggyőződhessünk arról, hogy a normál tartományban van.”

Dalgleish professzor még a következőket is hozzátette: „Nagyon sok ember elfeledkezett arról, hogy a nagyon alacsony D-vitaminszint korrekciója teljes mértékben meggyógyította az angolkórt. Azonban nemcsak a csontrendszernek van D-vitaminra szüksége ahhoz, hogy normálisan funkcionáljon, hanem szinte minden szövetnek, különösen a vérereknek és az immunrendszernek.”

A vértesztet Naughton professzor és teamje találta ki, miután megállapították, hogy a különböző típusú D-vitamin szükséglet sokkal gondosabb elemzésére van szükség. A team két évtizednyi kutatásokat vizsgált felül és azt állapították meg, hogy a D-vitamin hiány és az egészség, valamint a betegségek közötti kapcsolat nem volt egyértelműen tisztázott, feltehetőleg azért, mert a vitamin nagyon sok formája aktív, de azok szintje nem mindig precízen mért.

„Sok esetben még az is vitatott, hogy a D-vitamin milyen szintjét tarthatjuk egészségesnek, éppen ezért a jövőben, ha hiányról beszélünk, a táplálékból és a napfényből származó különböző D-vitamin formákat egyértelműen el kell egymástól különíteni.” – magyarázza Naughton professzor.

A teszt kifejlesztéséhez a tudósok folyadék kromatográfiát (kémiai elemző eljárás) használtak, ahol egy oldat olyan oszloptartályon haladt keresztül, amely bizonyos fajta molekulákkal bevont buborékokat tartalmazott. A különböző összetevők eltérő erősséggel kötődnek a buborékokhoz, lehetővé téve, hogy a vitamint elszeparálják a vér alkotóelemeitől. A kromatográfiát követően tömegspektrometriát alkalmazva az összes molekulát méretük alapján azonosították. Ez a kombinált módszer lehetővé tette a D-vitamin aktív formáinak elválasztását a kötődő inaktív összetevőktől, ha ez nem történne meg, az fals (téves) teszteredményekhez vezetne.

Naughton professzor azt reméli, hogy fejlesztésük eredménye további, a D-vitamin hiányok és egy sor orvosi kórállapot feltárásával foglalkozó klinikai vizsgálatokhoz fog vezetni. „Szaúd-Arábiában, egy kórházban klinikai teszt keretében már lehetőségünk volt betegeken kipróbálni a vértesztet, itt a D-vitamin hiány szklerózis multiplexben és más neurológiai rendellenességekben szenvedő betegekre gyakorolt hatását vizsgáltuk meg.” – árulta el a professzor.


Címkék: vérteszt, D-vitamin, hiány, immunrendszer, rák, csontritkulás, osteoporosis
A hír kommentálásához jelentkezzen be!
© 2009 - 2023 diagnozis.hu - Minden jog fenntartva!