A csontok egészsége és a szója izoflavonoidok kapcsolata – 3 éves vizsgálati időszak eredményei

A tudósok már eddig is sokat tudtak arról a több, mint 200 csontról, amely az emberi testet alkotja. Ennek ellenére még mindig akadnak olyan rejtélyes kérdések, amelyekre mind a mai napig nincsen kielégítő válasza az orvostudománynak, ilyen pl. az ételek sokféle természetes összetevőjének pontos szerepe csontvázrendszerünk erősítésében.

Ezek között az összetevők között megtalálhatók azok az ösztrogénszerű anyagok is, amelyeket szójabab izoflavonoidok néven ismerünk.
 
Ez év elején jelent meg az „Amerikai Klinikai Táplálkozástudomány Folyóirata” c. amerikai szaklapban egy 3 évet átfogó kutatás - mely a maga kategóriájában az eddigi leghosszabb vizsgálati időszak volt - eredményéről egy beszámoló, amelyet Marta D. Van Loan pszichológus és munkatársai folytattak le. A kutatók az USA-ban a davisi Kalifornia Egyetem Nyugati Humán Táplálkozástudományi Kutató Központjának munkatársai.
 
Mivel a szója izoflavonoidok a menopauza utáni időszakban lévő nőknél sikeresen helyettesítik a hagyományos szteroid hormonpótló anyagokat (mesterséges, állati hormonkivonatot tartalmazó tabletták, tapaszok stb.), a szója növény az elmúlt évtizedben több tucat amerikai és más külföldi kutatás tárgyát képezte. Van Loan pszichológusnő szerint ezek közül a kutatások közül néhány arra mutat rá, hogy a szója elősegíti a csontok egészségének megőrzését.

A 3 éves kutatásban Van Loan és munkatársai az Iowa Állami Egyetem kutatóival együtt team keretében próbálták meghatározni, vajon a szójaproteinből származó izoflavonoid kivonatok a poszt-menopauza időszakában lévő nőknél (önkéntes jelentkezők) hatásosak lehetnek-e a csontritkulás ellen is. A kutatás résztvevői 3 éven keresztül vagy placebo tablettát, vagy olyan tablettát kaptak, amely vagy 80, vagy 120 mg, tehát mérsékelt mennyiségű szója izoflavonoidokat tartalmazott.

Összességében a szója izoflavonoid kivonatoknak a csontritkulás elleni küzdelemben nem mutatkozott jelentősen pozitív hatásuk. Azonban, a 120 mg mennyiségű kivonatot tartalmazó tablettával kezelt nőknél az életmódbeli tényezőkkel együtt vizsgálva mérsékelten pozitív hatás jelentkezett.

A kutatók szerint az emberi testnek a szójafehérjékből kivont izoflavonoidokra adott válaszreakciója eltér attól a válaszreakciótól, amellyel a szervezet a szójaproteinek, vagy szója alapú élelmiszerek, illetve szójafehérje táplálékkiegészítők természetes sejtközi állományára reagál. Azt is feltételezik, hogy egyes szójaprotein összetevők – amelyek eltérnek a szójafehérjéből kivont izoflavonoidokban találhatóktól – lehetnek a korábbi vizsgálatokban kimutatott csontvédő hatásokért felelősek.

Végezetül, az izoflavonoid dózisok, amelyeket a 2010-ben befejeződött 3 éves vizsgálat során használtak, valószínűleg nem elég mennyiségben tartalmazták a szójafehérje izoflavonoid kivonatokat ahhoz, hogy csontvédő hatásuk megmutatkozzon.


Címkék: csont, izoflavonoidok, szója, csontvázrendszer, fehérje, táplálékkiegészítő
A hír kommentálásához jelentkezzen be!
© 2009 - 2024 diagnozis.hu - Minden jog fenntartva!