A citrusfélék fogyasztása segíthet a nőknél a stroke kockázatának csökkentésében


A citrusfélék fogyasztása, különösen a narancs és a grapefruit, flavonon (a flavonoidok közé tartozó vegyület) tartalmuk miatt csökkentheti a nőknél a vérröggel társuló vagy az iszkémiás (helyi vértelenséget okozó) stroke kifejlődésének a kockázatát – állítja egy friss kutatásról szóló beszámoló, amelyet a Norwich Orvostudományi Egyetem (UK) kutatói végeztek és amelyet a „Stroke: Az Amerikai Szív Társaság Szakfolyóirata”-ban tettek közzé.


A kutatók közelebbről meg akarták vizsgálni azt, hogy a különböző flavonoid vegyületeket tartalmazó élelmiszerek fogyasztása hogyan hat a stroke kockázatára. A flavonoid egy olyan vegyületcsoport, amely a gyümölcsökben, a zöldségfélékben, a keserű csokoládéban és a vörös borban található meg.

A kutatásról szóló publikáció vezető szerzője, az Egyetem táplálkozástani professzora, Dr. Aedín Cassidy az alábbiakat nyilatkozta a sajtónak: A vizsgálatok azt mutatták, hogy a nagyobb gyümölcs-, zöldség- és különösen a C-vitamin bevitel a stroke csökkent kockázatával társult.”

A stroke egy olyan kórkép, amelynél az agy egy része megszűnik funkcionálni a vérellátás hiánya vagy pedig az embólia (érdugulás) következtében. Az érdugulás, amelyet rendszerint vérrög okoz, megállíthatja a véráramlást az agyban (iszkémiás stroke), de akár agyvérzést is okozhat az elzáródott vérérből történő vérszivárgás miatt.

Dr. Cassidy szerint a flavonoidokról az a vélemény, hogy bizonyos védelmet nyújtanak a stroke ellen azáltal, hogy javítják a vérerek funkcionálását és csökkentik a gyulladást, csak néhányat említve az összes jó hatása közül.

Vizsgálatuk során Dr. Cassidy és kollégái a „Nővérek Egészségügyi Vizsgálata” c. kutatás néhány adatát elemezték. Ez a kutatás az USA-ban 1976-1989-ig tartott, egyike volt a legnagyobb és leghosszabb idejű kutatásoknak arra vonatkozóan, hogy mely tényezők befolyásolják a nők egészségét.

A kutatók a 14 évet felölelő utókövetési adatokat tekintették át, amely 69.622 fő női résztvevőre vonatkozott, akik minden negyedik évben beszámoltak a táplálkozásukról, beleértve az elfogyasztott gyümölcsökkel és zöldségfélékkel kapcsolatos részleteket is.

Dr. Cassidy és csapata kapcsolatot keresett a flavonoidok hat fontosabb alosztálya – amelyek az amerikai étkezésekben gyakran vannak jelen – és az iszkémiás, a vérzéses és a totális stroke között. A hat fő alosztály, amelyet vizsgáltak, a következő volt: a flavononok, az antocianinek, a flavon-3-ol-ok, a flavonoid polimerek, a flavonolok és a flavonok.

Mivel az már tudott volt, hogy mindegyik alosztálynak eltérő biológiai hatásai vannak, a kutatók nem számítottak arra, hogy bármilyen erős előnyös kapcsolatot találnának a teljes flavonoid fogyasztás és a stroke kockázata között.

Ugyanakkor erős kapcsolatot találtak a citrusfélékben található flavononok nagy mennyiségű fogyasztása és a csökkent stroke kockázat között: azok a nők, akik a legtöbbet fogyasztották, az iszkémiás stroke 19 %-kal alacsonyabb kockázatát mutatták, szemben azokkal a nőkkel, akik a citrusfélékben található flavononokat a legkevesebb mennyiségben fogyasztották.

Egy vizsgálatban a narancs és a naracs juice (82 %-os), valamint a grapefruit és a grapefruit juice (14 %-os) tartalmazta legnagyobb mennyiségben a flavononokat. A kutatók elmondták, ha valaki a bevitelt szeretné növelni, akkor inkább gyümölcsöt, mintsem gyümölcslevet fogyasszon, mivel az utóbbiban rendszerint magas a cukortartalom.

Míg a korábbi vizsgálatok a különböző élelmiszerek és az összes típusú stroke elleni védelem között kapcsolatot mutattak ki és ez a vizsgálat további információkkal szolgált ezen a téren, a kutatók azt mondták, jobban meg kell érteniük azt, hogy a kapcsolat miért áll fenn és ahhoz viszont további kutatásokra van szükség.


Címkék: citrus, narancs, citrom, grapefruit, flavonon, vérrög, storke
A hír kommentálásához jelentkezzen be!
© 2009 - 2021 diagnozis.hu - Minden jog fenntartva!