A CD20 fehérje emberi szervezetben betöltött szerepének és funkciójának meghatározása

A CD20 fehérje - mely a B-immunsejtekben van jelen - ellen irányuló antitesteket használják általában a B-sejtes non-Hodgkin limfóma és a rheumás arthritis kezelésében.

(Normális esetben a CD20 jelzésű fehérje, a B-limfociták jellegzetes felszíni molekulája, amely a legtöbb, a B-sejtek származási vonalába tartozó sejten, így a non-Hodgkin limfómák mintegy 90 %-ának (rákos) daganatsejtjein is megtalálható.Az ellenanyag kötődése a CD20-hoz már önmagában is elindíthatja a sejt önpusztítási programját, az ún. apoptózist.) Ennek ellenére napjainkig még nem került sor a CD20 fehérje funkciójának orvosi meghatározására.

Nemrégiben egy holland kutatócsoportnak, akik az Aszterdami Egyetem Akadémiai Orvosi Központjának munkatársai, azonban sikerült meghatároznia a CD20 fehérje emberi szervezetben betöltött szerepét, egy olyan beteget analizálva, akinél hiányzik ez a fehérje: a CD20 fehérjének nélkülözhetetlen szerepe van az optimális B-sejt immunválasz generálásában.
 
Az analizált beteg, akinek hiányzik a CD20 fehérje a szervezetéből, egy 4 éves kisgyermek volt, akinek kórtörténetében időszakosan visszatérő légzőszervi gyulladás és kiújuló gócos tüdőgyulladás is szerepel. A kis betegtől vett immunsejt minták részletes elemzése napvilágra hozta, hogy a B-sejtjeiben nincsenek jelen a CD20 fehérjék, mégpedig a CD20-gén mutációja következtében. Ennélfogva a CD20-hiányos B-sejtek kémcsőben történt stimulálásukra képtelenek voltak normális válaszreakcióval szolgálni, különösen azok a sejtek, amelyeket T-független antigéneknek neveznek. Továbbá, a beteg T-független antigénekkel való beoltása határozottan gyengítette a B-sejt válaszreakcióját.

A kutatócsoport éppen ezért azt a következtetést vonta le, hogy a CD20 fehérjének fontos szerepe van abban, hogy a B-sejteket a T-független antigénekkel szemben optimális válaszreakcióra késztesse és képessé is tegye a B-sejteket a válaszreakcióra, valamint hogy ezen fehérje hiánya immunhiányos állapotot idéz elő az emberi szervezetben, amelyet az jellemez, hogy csökkent kapacitással készteti a szervezet a B-sejtet válaszreakcióra a T-független antigénekkel szemben.


Címkék: CD20, fehérje, sejt, immunrendszer, B-sejt, non-Hodkin limfóma, reuma
A hír kommentálásához jelentkezzen be!
© 2009 - 2024 diagnozis.hu - Minden jog fenntartva!