Az ösztrogén hormon megelőzheti a szív- és érrendszeri betegségek kialakulását

Az amerikai Texas állambeli Texas Egyetem Orvostudományi Központjának kutatói hajszálpontosan megjelölték azoknak a biológiai mechanizmusoknak a sorozatát, amelyeken keresztül az ösztrogén kifejti jótékony hatását a kardiovaszkuláris (szív- és érrendszer) rendszerre, anélkül, hogy bármilyen rákbetegséget okozna.

Kutatásaik eredményei szerint az ösztrogén hormont tartalmazó gyógyszerek, amelyek az ösztrogénreceptorok egy specifikus alpopulációját célozzák meg a sejtmagon kívül, aktiválhatják az ösztrogén kardiovaszkuláris előnyeit, anélkül, hogy növelnék bármilyen rákbetegség kialakulásának a kockázatát.

„Annak a módnak a megtalálása, ahogyan az ösztrogén hormon jótékony hatást tud kifejteni a női szervezetre, de anélkül, hogy a nők rákkockázatát növelné, olyasvalami, ami nagyon sok ember számára óriási változásokat hozhat.” – mondta Dr. Philip Shaul, gyermekgyógyász professzor, a kutatás vezetője.

Dr. Shaul és a Texas Egyetem munkatársai olyan szintetikus molekulát alkottak és teszteltek egereken, amelynek segítségével képesek voltak azokat a biológiai mechanizmusokat meghatározni, amelyeken keresztül az ösztrogén hormon elősegíti a vérerek egészséges állapotát.

Kutatási eredményeiket nemcsak online teszik közzé, de olvasható majd a „Journal of Clinical Investigation” c. amerikai tudományos magazin július elsejei számában.

Az ösztrogénreceptorok – vagy másként nevezve a hormon molekuláris megkötő pontjai – rendszerint az emberi szervezet sejtjeinek magjában találhatóak. Bizonyos sejtek magján kívül is található egy kis mennyiségű ösztrogénreceptor alpopuláció, beleértve azokat az endotélium (hám) sejteket, amelyek az artériák és a vénák falát bélelik ki.

Dr. Shaul állítása szerint az új molekula nem más, mint egy egyedülálló szelektív ösztrogénreceptor modulátor (angol rövidítése: SERM). Az emlőrákkal műtött és kezelt nők millió szedik a világban a Tamoxifen nevű gyógyszert, amely szintén egy SERM.

„Arra jöttünk rá, hogy az ösztrogénreceptorok egy kis populációja az endotél (hám) sejtek magján kívül egy egyedülálló eszközzel rendelkezik ahhoz, hogy a sejtek növekedését és migrációját (vándorlását) aktiválni tudja, mely utóbbiak viszont nagyon fontosak a vérerek karbantartása és kijavítása, illetve a salétromsav termelés szabályozása szempontjából, mivel a salétromsav molekula az érrendszerben védőfunkciót tölt be. Az összes, jelenleg létező ösztrogént tartalmazó gyógyszer megváltoztatja a sejtreceptorok funkcióját, ami viszont a rákos sejtek növekedését stimulálja, ezzel szemben pedig a szintetikus molekula csak a nem-sejtmag ösztrogénreceptorokat célozza meg. Kutatásainkban jelenleg annál a fázisnál tartunk, hogy már azon gondolkozunk, ezeket az eredményeket hogyan tudjuk az emberi szervezetre is átültetni.” – magyarázta a professzor.

A nőknek a menopauza időpontjáig általában alacsony a szívbetegség kockázatuk, de akkor az ösztrogén hormonszintjük hirtelen leesik. Az ösztrogén hormon potenciálisan képes a nőket megvédeni a szívinfarktustól és a stroke-tól, azzal, hogy védi a vérerek egészségét, ugyanakkor mintegy üzemanyagként szolgál a reprodukciós szervek szöveteiben a rákos tumor növekedéséhez. A hormonpótló terápiát (HRT), amelyben rendszerint ösztrogént alkalmaznak, gyakran arra használják az orvosok, hogy megelőzzék a nőknél a csontritkulás (osteoporosis) kialakulását, valamint enyhítsék a menopauza tüneteit.

A kutatás során a kutatók magas koleszterinszinttel és sérült falú nyaki verőérrel rendelkező egereket vizsgáltak, mely nyaki verőerekben lényeges vérrögösödési folyamat indul el, ha az állatok petefészkét eltávolítják, és így a szív és az agy artériái is sérülnek, ami szívinfarktushoz és stroke kialakulásához vezet.

Amikor a kutatók a sérült artériájú egereket az új molekulával kezelték, az artériák tiszták és vérrögmentesek maradtak. Más kutatások azt igazolták, hogy az ösztrogénnek ugyanilyen hatása van.

„Ezeknek az egereknek a (rossz) koleszterinszintjük extrém magas, és ez az állapot a súlyos érbetegségek kialakulásának az előszobája, de mégis, ez a molekula képes volt ezt az állapotot is legyőzni.” – magyarázta tovább Dr. Shaul.

A kutatócsoport azt is meg akarta állapítani, vajon azok a mechanizmusok, amelyek a vérerek egészséges mivoltát segítik, különböznek-e azoktól, amelyek a rák kifejlődését segítik elő. Ehhez azt vizsgálták, hogy a normális és a rákos méhfalsejtek hogyan reagálnak a szintetikus molekulára. Amíg az ösztrogén mind a normális, mind a rákos méhfalsejtek robusztus növekedését okozta az állatoknál, addig a szintetikus molekula nem gyakorolt ilyen hatást. Továbbá, azokban a kísérletekben, amelyek során egerekben az emlőrák tumor növekedését értékelték, azt találták, hogy az ösztrogén jelentősen növelte a tumorokat, de a SERM molekula nem.
 
Dr. Shaul álláspontja szerint a kutatási eredményeik azt sugallják, hogy az új szintetikus molekula segíti az érrendszer egészségének megőrzését, anélkül azonban, hogy a rákkockázatra hatással lenne. Azt is megjegyezte, ez a közelítési mód valószínűleg a férfiaknál és a nőknél egyaránt alkalmazható, és nem csupán idős emberek esetében.

Bár a kutatás során az új szintetikus molekulát csak egereken tesztelték, Dr. Shaul és munkatársai most alkotnak és vizsgálnak hasonló molekulákat embereknél történő potenciális alkalmazás céljára.

A professzor munkatársai között többek között több neves gyermekgyógyászati tudományos kutató, sebész társprofesszor és rezidens, valamint belgyógyászati társprofesszor is megtalálható a Texas Egyetem képviseletében. Ezen kívül a kutatásban részt vettek az amerikai Nemzeti Egészségügyi és Biztonsági Intézet kutatói, a Milánó-i Egyetem, az Illinois állambeli Urbana-Champaignban lévő Egyetem, valamint a Cincinnati-i Egyetem Orvostudományi Kollégiumának kutatói is.


Címkék: ösztrogén, hormon, rák, daganat, véna, ér, érrendszer, szív, kardiovaszkuláris rendszer
A hír kommentálásához jelentkezzen be!
© 2009 - 2023 diagnozis.hu - Minden jog fenntartva!