A PNT rákban szenvedő betegek életét meghosszabbíthatja a külső besugárzásos radioterápia

A hasnyálmirigy neuroendokrin rákos betegségben (PNT), amelyről korábban úgy gondolták, hogy rezisztens a radioterápiával szemben, a lokális kontroll és az átmeneti gyógyulás elérésében a radioterápia mégis hatékonynak bizonyult – jelentették a legfrissebb amerikai kutatásról szóló publikációban.

A hasnyálmirigy neuroendokrin tumor (PNT) a hasnyálmirigy rák egy nagyon ritka formája, amely a májhoz kötődik és májkárosodás miatt gyakran okoz halált. Mivel általában nincs lehetőség sebészi beavatkozás során a tumor eltávolítására, a külső radioterápiás besugárzás csak a lehetséges alternatív terápia, azonban ennek hatása nagyrészt ismeretlen volt eddig, tekintettel a betegség ritka voltára. Amerikai (michigani) kutatók éppen ezért megpróbálták végre bizonyítani is, hogy a PNT nem is olyan rezisztens a radioterápiára, mint ahogyan azt korábban feltételezték.

Áttekintették annak a 36 fő, hasnyálmirigy neuroendokrin rákbetegségben szenvedő betegnek az adatait, akik 1986 és 2006 között 49 helyen részesültek radioterápiában és úgy találták, hogy a külső radioterápiás besugárzásban részesült betegek 39 %-ánál a tumor mérete a kezelés előttinek a felére zsugorodott. Emellett a külső radioterápiás besugárzás nagyobb lokális kontrollt jelentett a tumor szempontjából és a betegek 90 %-a a tünetek – mint fájdalom, hányinger, hányás, vagy obstruktív sárgaság – átmeneti enyhüléséről számolt be.

A kutatóorvosok szerint, mivel ez a speciális rákbetegség pusztító hatása miatt gyakorlatilag mindig halálhoz vezet, a jelen kutatás eredménye reményt ad a betegek számára, hogy hosszabb ideig is élhetnek a külső radioterápia alkalmazásával és ez ennél a betegségfajtánál bizony sikernek számít.Címkék: hasnyálmirigy, radioterápia, PNT, tumor
A hír kommentálásához jelentkezzen be!
© 2009 - 2022 diagnozis.hu - Minden jog fenntartva!