Zoledronsav: védelem a csontkárosodás ellen

Egy friss kutatás azt állapította meg, hogy egy csontritkulás elleni gyógyszer védő hatással bír az ellen a csontkárosodás ellen, amely bizonyos emlőrák gyógyszerek mellékhatásaként jelentkezik. A kutatás eredményeiről a „Cancer” (Rák) című, az Amerikai Rák Társaság szakfolyóirata számol be. A kutatás azt jelzi, hogy egyes emlőrák betegeknek csontjuk egészsége fenntartásához zoledronsavat kell szedniük a rákellenes gyógyszerek kiegészítéseként.

Az aromatáz-gátlóknak nevezett gyógyszerek a posztmenopauza időszakában lévő nőknél megállítják az ösztrogén termelést és így kevesebb szabadon elérhető ösztrogén áll rendelkezésre bizonyos emlőráksejtek növekedésének a stimulálásához. Nagyon sok, a posztmenopauza időszakában lévő emlőrákos nőt néhány éven keresztül rutinszerűen kezelnek ezekkel a potenciálisan életmentő gyógyszerekkel, ugyanakkor ezek az ágensek csonttömeg-vesztést és csonttöréseket okozhatnak.

Dr. Adam Brufsky, az amerikai Pittsburghi Egyetem Rák Intézetének a munkatársa és kollégái lefolytattak egy vizsgálatot azért, hogy lássák, vajon a csontritkulás ellen ható zoledronsav képes-e megelőzni és kezelni a csonttömeg-vesztést a posztmenopauzális emlőrákos betegeknél.

Az öt évig tartó vizsgálatuk során – amelyet Z-FAST-nak neveztek el – azok közül a 602 fő, a posztmenopauza időszakában és az emlőrák korai stádiumában lévő nő közül, akik aromatáz-gátló letrozolt szedtek, találomra választottak ki olyanokat, akik zoledronsavat is kaptak egyidejűleg a letrozollal vagy csak akkor, amikor a csonttömeg-vesztés vagy a csonttörés jelentkezett.

A kutatók az ötéves időszak során a csontsűrűség jelentős és progresszív növekedését figyelték meg azoknál a nőknél, akik már a kezdetektől fogva szedtek zoledronsavat. Ezzel ellentétben szignifikáns csökkenés jelentkezett a csontsűrűségben akkor, ha a zoledronsav szedése késedelmet szenvedett egészen addig, amíg a csönttömeg-vesztés már láthatóvá nem vált (ezt a csoportot „késleltetett” csoportnak nevezték a kutatók).

Idővel azonban a csontsűrűség csökkenés aránya a „késleltetett” csoportban lelassult, legvalószínűbben azért, mert több „késleltetett” beteg a vizsgálat végére zoledronsavat kapott. Ezek az eredmények azt jelzik, hogy a csontsűrűség fenntartása sokkal hatékonyabb, ha azonnal zoledronsavat kap a beteg, de a csonttömeg-vesztés valószínűleg visszafordítható, így a zoledronsav szedésének a bevezetése, még azután is, hogy a csonttömeg-vesztés kifejlődött, előnyökkel bír.

„Ez a kutatás igazolja, hogy az aromatáz-inhibitorok által mellékhatásként előidézett csonttömeg-vesztés hosszú távon megakadályozható egy biztonságos és hatékony gyógyszerrel, amely megelőzi az osteoporosis (csontritkulás) kialakulását.” – állapítja meg Dr. Brufsky.

Amerikában a zoledronsav használatának FDA (Élelmiszer és Gyógyszer Felügyelet) általi jóváhagyása olyan kórképek esetén, mint az osteoporosis és a rákbetegségek csontkomplikációi, éppen most van folyamatban.


Címkék: zoledronsav, csontkárosodás, rák, gyógyszer, mellékhatás, csonttömeg, mellrák, emlőrák
A hír kommentálásához jelentkezzen be!
© 2009 - 2023 diagnozis.hu - Minden jog fenntartva!