Világszerte a GP73 biomarker lehet a legmegbízhatóbb májrák szűrőteszt

A világon az ötödik leggyakoribb rákfajta a májrák, és egyúttal a leghalálosabbak egyike is, mivel általában már csak előrehaladott stádiumban diagnosztizálják.

A májrák megbízható diagnosztikai tesztjének hiánya hozzájárul a magas halálozási arányhoz, mivel a rákos tumorok önmagukban ritkán okoznak tüneteket, amíg előrehaladott stádiumba nem ér a betegség. Akkor viszont már a kezelési lehetőségek korlátozottak, és a betegség kimenetelének prognózisa meglehetősen kedvezőtlen. A beteg gyakran a diagnózis felállítása után nem sokkal meghal.

Ez azonban hamarosan megváltozhat – nyilatkozta Dr. Fimmel hepatológus egy nemzetközi kutatás részeseként. A kutatás tárgya egy protein (fehérje) vizsgálata, amely igen ígéretes alapnak tűnik a nagy kockázatú betegek hatékony májrákszűrésének fejlesztésében.

„Európai, kínai és amerikai kutatások szerint a protein elég megbízhatóan jelenik meg a májrákos betegek vérében. Nagyon izgatottak vagyunk a kilátásokat illetően.” – tette hozzá az orvos, aki egyébként az amerikai Illinois Állam Maywood-i „Loyola Egyetemi Orvostudományi Központ” gasztroenterológiai, hepatológiai és táplálkozási részlegének igazgatója.

A jelenleg használatban lévő vérteszt a nagy kockázatú betegek esetében a tumor kezdeti stádiumának kimutatására és a vérminta úgynevezett alfa-fetoprotein (angol rövidítése: AFP) fehérjeszintjének meghatározására szolgál. A májrák kockázatának kitett betegek tipikusan krónikus májbetegségben szenvednek, mint pl. a cirrhosis hepatis (májzsugor), amely Hepatitis-B és –C vírusfertőzés, vagy alkoholizmus okozta károsodás következtében alakul ki.

Sajnos az AFP teszt nem teljesen alkalmas a májrák időben történő kimutatására (nem specifikus marker, emelkedett szérumszintje önmagában nem jelenti automatikusan a májrák meglétét, mivel más betegség is megemeli a szintjét), és gyakran hamis pozitív eredményt ad olyan betegek esetén, akiknél végül is más betegség lesz a diagnózis.

Az új protein, amely a jelenlegi nemzetközi vizsgálat tárgya, Golgi Protein-73 (vagy más néven glikoprotein, angol rövidítése: GP73) elnevezéssel ismert, és először 1998-ban Dr. Fimmel laboratóriumában fedezték fel. A felfedezését követő vizsgálatok kimutatták, hogy a GP73 vérszintje konzisztensen magasabb a májrákos betegeknél, mint az egészséges személyeknél. Továbbá, a mért GP73 szintek nem voltak sokkal magasabbak az egyéb betegségekben szenvedőknél sem, mint a májbetegeknél.

„Ha valaki rábukkan valamire, ami alap tudományos szempontból érdekes, és annak végül potenciálisan praktikus értéke is mutatkozik a korai májrák diagnózisban, az nagyon örömteli dolog.” – kommentálta Dr. Fimmel. „Jelenleg éppen a határán vagyunk annak, hogy megértsük, a GP73 protein szintje miért emelkedik meg és hogyan leszünk képesek diagnosztikus célokra hasznosítani.”

Eddig szerte a világban számos vizsgálat során több, mint 1000 fő, különböző stádiumú máj- és nem májbetegségben szenvedő páciens vérmintáit tesztelték a kutatóorvosok GP73 protein jelenléte szempontjából. Néhány orvosi diagnosztikai eszközöket fejlesztő cég olyan automatizált szérumtesztek (vértesztek) kifejlesztésén dolgozik, melyek alkalmasak a protein jelenlétének és szintjének kimutatására, és amelyet a rutin kórházi laboratóriumi vizsgálatokban is alkalmazni tudnak.

„A GP73-at jelenleg néhány helyen klinikai vizsgálatokban tesztelik. A legnagyobb ilyen klinikai vizsgálat Kínában folyik, ahol a májrák nagyon gyakori betegség, mivel igen magas a Hepatitis-B fertőzött betegek száma.” – magyarázta Dr. Fimmel.

Mivel az Egyesült Államokban a Hepatitis-C fertőzött betegek száma magas, az elkövetkező 20 évben várhatóan erőteljesen emelkedni fog a májzsugor betegek száma is. „Ha valakinél kialakult a májzsugor betegség, minden évben 1-2 %-kal megnő a májrák kialakulásának esélye. Minden évben egy fokozatot emelkedik. Következésképpen egy személynek 20 %-nyi esélye van arra, hogy májrák fejlődjön ki nála, miután 20 éven keresztül már májzsugorban szenvedett.” – összegezte véleményét Dr. Fimmel.


Címkék: teszt, májrák, szűrés, megelőzés, hepatitis, protein, biomarker
A hír kommentálásához jelentkezzen be!
© 2009 - 2020 diagnozis.hu - Minden jog fenntartva!