Világrekord! Amerikában egészséges baba született egy 20 éven át lefagyasztott embrióból!

Amerikában egy 42 éves nő egészséges újszülöttnek adott életet – ez önmagában nem lenne hír, ha a gyermek nem egy 20 éven át mélyhűtéssel fagyasztott embrió anyaméhbe történő beültetése után született volna!

A baba szülő anyját, mielőtt a donor embriót megkapta volna, 10 éven át kezelték, hogy termékennyé váljon, és az adományozott (donor) embrió egy 20 évvel ezelőtt IVF kezelésen átesett pártól származott (IVF kezelés: in-vitro, azaz kémcsőben történő megtermékenyítés).

A pártól IVF kezelésük során 1990-ben 5 db embrió származott, akiket krioprezervációval (mélyhűtéses fagyasztási technika) tartósítottak, és a kezelésből egy gyermekük született. Miután a baba megszületésével családjuk teljessé vált, a megmaradó embrióikkal más meddő pároknak szerettek volna segíteni – jelentette a Daily Telegraph c. angol napilap.

Ez azt jelenti, hogy az idén májusban megszületett fiúcsecsemő ugyanakkor fogant, amikor genetikai testvére 20 évvel ezelőtt megszületett.

A publikáció senior szerzője, Dr. Sergio Oehninger, az amerikai Virginia Állam Norfolk városában lévő, Eastern Virginia Orvostudományi Egyetemhez tartozó „Reprodukciós Orvoslás Jones Intézetének” igazgatója.

Másrészről Dr. Oehninger volt a nemrég szült nőt kezelő orvos, és elmondta a médiának, hogy a hölgyet 10 éven át kezelték, hogy teherbe tudjon esni, és igazán kitartó személyiség volt.

Az, hogy az embrió 20 éven át tartó krioprezervációja sikeres volt, az önmagában is világrekord, de hogy végül élveszüléshez vezetett, az valóban szenzáció. Az előző „világrekord”-ot egy Spanyolországban született fiúcsecsemő tartja, aki 13 évet töltött el embrionális állapotban lefagyasztva, mire beültették egy nő méhébe.

Dr. Oehninger és kollégái arról számoltak be, hogy a nő a fagyasztásból kiolvasztott „pronukleáris stádiumban lévő embriókat” kapott és „ultrahanggal vezényelt méhbe történő embriótranszferen” esett át. A pronukleáris állapot azt jelenti, hogy a férfi spermium és a női petesejt az egyesülés állapotában van, a sejtmagok összeolvadása még nem történt meg. Az embriók pontosan 19 évig és 7 hónapig voltak mélyhűtéssel lefagyasztva.

Mind az öt lefagyasztott embriót kiolvasztották, és közülük csak kettő élte ezt túl. Egy nappal később mindkettőt beültették a nő méhébe, mely beültetésből végül egy „egyke terhességet” sikerült elérni, és a nő egészséges fiút hordott ki.

Dr. Oehninger a következőket írta: „Tudomásunk szerint ez az eset prezentálja a legöregebb krioprezervált humán embriókat, amelyből mára sikeres élveszületés lett.”

Nagy-Britanniában a törvényhozók jelenleg éppen azt fontolgatják, hogy az embriótárolás időszakát 55 évre terjesztik ki. Ez az elképzelés azonban forró hangulatú vitákhoz vezetett, voltak, akik azt mondták, hogy ezzel a kereszt-generációs adoptálást támogatják, míg mások úgy fogalmaztak, az ötlet jó dolog, mivel azokat a nőket segítheti, akik a gyermekvállalás idejét el akarják halasztani. Végül a kritikusok azt mondták, ez egyáltalán nem jó ötlet, mivel megvalósulás esetén az idősebb korú édesanyák számát növelné.


Címkék: embrió, anyaméh, beültetés, kémcső, gyermek, fagyasztás, terhesség
A hír kommentálásához jelentkezzen be!
© 2009 - 2023 diagnozis.hu - Minden jog fenntartva!