Veszélyeztetett az ülő munkát/életmódot folytató nők egészsége


A Leicesteri Egyetem (UK) Egészség- és Kardiovaszkuláris Tudományok Osztályának kutatói nemrégiben megállapították, hogy azok a nők, akik mindennap hosszabb ideig ülnek, jóval hajlamosabbak a 2-es típusú cukorbetegségre, ugyanakkor ez az összefüggés nem jellemző a férfiakra. Eredményeikről a „Preventív Orvoslás Amerikai Szakfolyóirata”-ban számoltak be.


A kutatók szerint azok a nők, akik a nap nagy részében ülnek, a korai metabolikus zavarok – melyek a 2-es típusú cukorbetegség kifejlődésének a prekurzorai - megjelenése nagyobb kockázatának vannak kitéve, mint azok az emberek, akik kevesebbet ülnek napközben.
 
A kutatói team több mint 500 fő, 40 éves vagy annál idősebb férfit és nőt mért fel azzal kapcsolatosan, hogy egy hét során mennyi időt töltenek üléssel. A felmérést az a teszt segítette, amely a véráramban megjelenő specifikus vegyületek szintjét méri, melyek a diabéteszhez (cukorbetegség) és a metabolikus diszfunkcióhoz kapcsolódnak. A felmérés alapján megállapították, hogy azoknak a nőknek, akik a leghosszabb időt töltötték üléssel, volt a vérükben a legmagasabb az inzulinszint, továbbá a C-reaktív protein és egyéb olyan kémiai anyagok szintje is, amelyet a hasi zsírszövet bocsájt ki, a leptin és az interleukin-6.

Ez utóbbiak problémás gyulladást jeleznek a szervezetben: a C-reaktív fehérjét a máj termeli, a gyulladás kezdetére azonnal reagálva. A leptin egy 16kDa fehérje hormon, amely alapvető fontosságú az energiabevitelben és –leadásban, beleértve az étvágyat és az anyagcserét is. A leptin szerepet játszik a gyulladásos válasz szabályozásában és mint gyulladásos marker, speciálisan a zsírraktárból származó gyulladásos citokinekre reagál. Mind szerkezetét, mind funkcióját tekintve hasonlít az interleukin-6-hoz (IL-6), amely a citokin szupercsalád egyik tagja.

A kutatók publikációjukban feltárták, hogy az ülés időtartama és a cukorbetegség kockázata közötti kapcsolat jóval erősebb volt a nők, mint a férfiak körében, de azt nem tudták kideríteni, miért áll fenn ez a nemi differencia, bár arra utaltak, hogy a nők valószínűleg gyakrabban „csipegetnek” az ülő életmód során, mint a férfiak, de az is lehetséges, hogy a férfiak, ha végre felállnak, hajlamosabbak nagy erőkifejtést igénylő aktivitást végezni.

Dr. Thomas Yates belgyógyász, a kutatás vezetője az alábbiakat mondta: „Kutatásunk fontos új bizonyítékokkal szolgál a tekintetben, hogy a több ülve töltött időszak a nők körében káros hatással van az inzulinrezisztenciára és a krónikusan alacsony fokú gyulladásra, de ez nem jellemző a férfiakra és ez a káros hatás függetlennek látszik attól, hogy a nők mennyi testmozgást végeznek. Mindez azt sugallja, hogy azoknak a nőknek, akik betartják a legalább napi 30 perces testmozgás hivatalos ajánlatát, az egészsége mégis veszélyeztetett, ha a nap nagyobb részében ülő munkát vagy életmódot folytatnak.”

„Éppen ezért ez arra utal, hogy ha lehetővé teszik a nők számára, hogy kevesebb időt töltsenek ülve, az fontos faktor lehet a krónikus betegségek kialakulásának a megelőzésében.” – hangsúlyozták a kutatók.

A kutatási jelentés további kísérleti kutatások végzését javasolja a humán önkéntesek körében az ülve töltött időszakok csökkentésének a hatásaira vonatkozóan.

Dr. Yates hozzátette: „Ha a további kutatások során ez az eredmény megismétlődik, annak hatása lesz az életmódbeli ajánlásokra és a közegészségügyi politikára nézve, továbbá az egészséges viselkedést elősegítő intervenciókra és mindenképpen arra hívjuk fel a figyelmet, hogy a nők számára lehetővé kell tenni, hogy kevesebb időt töltsenek ülve, mivel ez egy fontos faktor a krónikus betegségek kialakulásának a megelőzésében.”

Címkék: cukorbetegség, nők, férfiak, ülő munka, életmód, diabétesz
A hír kommentálásához jelentkezzen be!
© 2009 - 2020 diagnozis.hu - Minden jog fenntartva!