Veszélyesek a puha, műanyag játékok

Egy fogyasztófigyelő csoport arra inti a szülőket, hogy ne vegyenek puha, műanyag játékokat , mert a játékok toxikus anyagokat tartalmazhatnak.

Azok a játékok, amik tartalmazzák a vegyi anyagokat (phthalate), már nem gyárthatóak vagy importálhatóak 2009 februárjától.

 A csoport szerint a játékiparnak engedélyezik, hogy megkerüljék a törvényt. A gyártók ugyanis kaptak egy levelet, amiben leírták nekik, hogy február után is árusíthatják a még raktáron lévő termékeiket, amik toxikus anyagokat tartalmaznak.
 
A phthalate-ok egy olyan csoport vegyi anyag, amit arra használnak, hogy puhítsák a műanyagot. A Kongresszus betiltotta ezen vegyi anyagok használatát, mert bebizonyították, hogy egészségügyi hatásaik vannak, beleérve a korai serdülőkort, nemzési problémákat és alacsony spermaszámot fiúknál.

  Tanácsok a veszélyes játékok elkerülésére:

  · Ne vegyenek PVC-ből készült játékokat.
  · Kerüljék a játékkozmetikumokat, amikben xylene, toluene vagy phthalate van.
  · Kerüljék az olcsó játékékszereket, kulcstartókat és hasonló termékeket.
  · Kerüljék azon játékokat, amiknek kis részeik vannak, amik fulladást okozhatnak. Vigyenek magukkal egy WC-papír gurigát amikor vásárolnak. Amelyik játék átfér rajta, túl kicsi 3 éves vagy annál fiatalabb gyermeknek.
 

Címkék: veszélyes műanyag, játékok, phthalate
A hír kommentálásához jelentkezzen be!
© 2009 - 2020 diagnozis.hu - Minden jog fenntartva!