Veszélyes az ecstasy nevű drog az egészséges fiatalokra is

Az a bizonyos „disco drog”, az ecstasy, valószínűbben öli meg a fiatal egészséges használókat, mint a speed vagy a metamfetamin.

Egy tanulmány kimutatta, hogy azok, akik ecstasy-használat után haltak meg, fiatalabbak és egészségesebbek voltak, mint azok, akik amfetamin-használat után.

„Ez egy hatalmas probléma,” nyilatkozta a kutatás vezetője. A halálesetek azoknál voltak a leggyakoribbak, akik fiatalok voltak, egészségesek és nem úgy lehetett őket ismerni, mint drogosok.

Az eredmények szerint a 16 és 24 év közöttiek nagy veszélyben vannak, ha túlzásba viszik az ecstasy bevitelt. Az viszont nem világos, miért.

„Az ecstasy és az amfetaminok nagyon hasonlóak – ugyanabba a gyógyszerészeti csoportba tartoznak. De az ecstasy magasabb valódi mérgező képességet mutat, mint az amfetaminok.”

A kutatás vezetője szerint lehet, hogy az az ok, hogy a 16-17 évesek agya még fejlődésben van, így érzékenyebb a droghasználatra.

Az ecstasy most az egyik legveszélyesebb drognak lett kikiáltva Nagy-Britanniában, a heroin és a kokain mellett.

Címkék: ecstasy, drog, kábítószer, kokain, speed, metamfetamin
#2
Diagnózis Szerkesztőség - 2012.10.17 17:02
Kedves Ktam!

A Hertfordshire-i Egyetem Egészség- és Humántudomány Fakultásának a professzora, valamint klinikai pszichiáterként az addikció szakértője, Dr. Fabrizio Schifano – vezette ezt a kutatást. Dr. Schifano és munkatársai két hatalmas adatbázist használtak a kutatáshoz: az egyik az „Anyag Abúzus Okozta Haláleseteket Vizsgáló Nemzeti Program”, míg a másik a „Brit Bűnügyi Felmérés” adatbázisa volt, és a svájci Karger Társaság „Neuropszichobiológia” c. szakfolyóiratában jelent meg.
Előzmény: #1
#1
ktam - 2012.10.16 11:06
Kedves szerkesztőség. Érdeklődnék, hogy pontosan melyik tanulmány jutott erre az eredményre? Próbáltam rákeresni, de semmilyen külföldi honlapon nem találtam hasonlót. Az eredmény azért érdekes, mert a jelenleg hozzáférhető kutatások többsége és a halálozási statisztikák szerint is a felsorolt szerek közül épp az Ecstasy (MDMA) esetében a legalacsonyabb a halálozás esélye.
A hír kommentálásához jelentkezzen be!
© 2009 - 2023 diagnozis.hu - Minden jog fenntartva!