Vesesejt öngyilkosság a cukorbetegeknél

A cukorbetegség a vezető okozója a veseelégtelenségnek, ami dialízist igényel. Ez a betegség egy olyan ellenséges környezetet teremt, ami kényszeríti a vesesejteket, hogy öljék meg magukat, ezzel csökkentve a veseműködést.

Egy kutatócsoport a Universidad Autónoma de Madrid-tól az okait és következményeit vizsgálta a vesesejtek öngyilkosságának.
 
A cukorbetegség lassan elpusztítja a vesét, addig a pontig, amíg a vesefunkciókat dialízissel vagy egy vesetranszplantációval kell helyrehozni. Ez a vezető oka a veseelégtelenségnek, ami dialízist igényel. A vese pusztulása a sejtjei elvesztése miatt történik, amiről nemrégi tanulmányok kimutatták, hogy apoptosis okozza, egy folyamat, ami a sejtek öngyilkosságát okozza. A sejtek megölik magukat, amikor a környezetük nem elégíti ki őket, amikor ellenséges vagy stresszes. A spanyol csapat, amit Alberto Ortiz vezet, éveket töltött az okok és a következmények tanulmányozásával a vesesejtek öngyilkosságát tekintve.
 
A csapat vizsgálta a géneket, amik kapcsolatban vannak az apoptosis-szel, az európai egysült törekvés (European Renal Biopsy Bank) részeként, ami a gének kifejezési mintáit vizsgálja cukorbetegekben. Az érintett vesék kimutattak egy abnormális kifejezését 112 génnek, amik irányítják a sejtek öngyilkosságát. Ezek között a gének között a spanyol csapat felismerte a Tumour Necrosis Factor család fehérjéét, amit TRAIL-nek neveznek, mint a kulcsot a sejtöngyilkossághoz a cukorbeteg vesékben.
 
Ezekben a vesékben hatalmas mennyiségű TRAIL található, amik meglepő módon nem a megnövekedett glükóz-szint miatt keletkeztek, amik definiálják ezt a betegséget, hanem a gyulladástól, ami a veseelégtelenséggel jár. A gyulladás és a magasabb glükóz-szint kedvez a veseelégtelenségnek; a gyulladás megnöveli a TRAIL-szintet, miközben a hyperglycaemia egy stresszes könyezetet generál, ami a TRAIL jelenlétében sejtöngyilkossághoz vezet.
 
A gyulladás szerepe a sejtöngyilkosságban, ami veseelégtelenséghez vezet, azt mutatja, hogy a cukorbetegek kezelése többszörös támadást igényel, hogy szabályozni lehessen a glükóz-szintet, miközben a vese gyulladásán is dolgozni kell és a halálos fehérjéken is, mint a TRAIL.
Ez a tanulmány egy része azon törekvéseknek, amiket a the Red de Investigación Renal (RedInRen) hajtott végre, amit a Carlos III Institute támogatott pénzügyileg, hogy leleplezzék a mechanizmusait a veseelégtelenségeknek és kialakítsanak új kezelési módszereket a vesebetegségekre.
 

Címkék: cukorbetegség, veseelégtelenség, dialízis, vese
A hír kommentálásához jelentkezzen be!
© 2009 - 2022 diagnozis.hu - Minden jog fenntartva!