Védje a szívét friss fokhagymával!

Kutatók felfedezték, hogy a frissen zúzott fokhagyma miért védi a szívet. Az, hogy a fokhagymának vannak egészségre kedvező tulajdonságai, nem ismeretlen. Legalább Krisztus előtt 1500 óta tudjuk, hogy Kínában és Indiában a gyógyító emberek a fokhagymát vérhígítóként használták. Hippokratész, a modern orvostudomány atyja, a fokhagymát nyaktáji rák gyógyítására használta. Louis Pasteur a fokhagyma fertőtlenítő és gombaölő hatásáról számolt be, amely aztán Albert Schweitzert a fokhagyma vérhas elleni küzdelemben való használatára inspirálta Afrikában.

Napjainkban azonban egy amerikai kutatócsoport arra jött rá, hogy – szemben a szárított, vagy megfőzött fokhagymával – a friss fokhagyma hogyan védi az emberi szívet. A frissen zúzott fokhagyma hidrogén-szulfid gáz termelődését generálja. Bár ez a gáz nagy adagban mérgező lehet, kis mennyiségben azonban úgy funkcionál, mint egy sejten belüli jeladó vegyület és így képes a szív védelmére.

Mivel a hidrogén-szulfid csak rövid ideig „életképes”, ha a fokhagyma megszárad, vagy feldolgozzák, megfőzik, a gáz eltűnik. A szárított, vagy feldolgozott fokhagyma már nem képes erre az antioxidáns hatásra, azonban – ha nem is olyan mértékben, mint a friss fokhagyma – bizonyos fokig az is védelmet nyújt a szabadgyökök ellen.

A lefolytatott vizsgálat során a kutatóorvosok frissen zúzott fokhagymát és szárított fokhagymát adtak laboratóriumi patkányok két csoportjának, majd megnézték, hogy az állatok szíve a mesterségesen előidézett szívinfarktusból hogyan épül fel. Mind a friss, mind a feldolgozott fokhagyma csökkentette az oxigénhiány okozta szívkárosodás mértékét, de a friss fokhagyma az aorta vérellátásának helyreállításában szignifikánsan nagyobb hatásfokkal vett részt, valamint növelte a szív balkamrájának nyomását is.

Ahhoz, hogy az emberi szívre gyakorolt kedvező hatását a fokhagyma kifejtse, legalább napi egy gerezdet el kell fogyasztani. A legjobb módszer a fogyasztásra az, ha egy gerezd fokhagymát ledarálunk, majd 10-15 percen keresztül állni hagyjuk, azután joghurtba, almaszószba, mézbe, vagy más hasonló anyagba keverjük és úgy fogyasztjuk el. Ha fogyasztása után kevés petrezselymet is eszünk, az segít a lehelletünk fokhagyma szagának megszüntetésében.Címkék: fokhagyma, szív
A hír kommentálásához jelentkezzen be!
© 2009 - 2019 diagnozis.hu - Minden jog fenntartva!