Valóban káros a takarítás az asztmásoknak?

Hölgyeim, ha asztmától szenvednek és próbálták már bevonni férjüket a takarítás folyamatába, akkor most egy egészségügyi indokot is bedobhatnak az ügy érdekében.

Egy új tanulmány szerint az otthoni takarítás növeli az asztma légúti tüneteit. A 12 hetes tanulmány 25 asztmás és 19 nem-asztmás nőt vizsgált, akik mind betöltötték a takarító szerepét otthonaikban.

A kutatók 3-féle megközelítésből nézték a takarítás hatásait: felső légúti tünetek (tüsszögés, folyó, facsaró, viszkető orr), alsó légúti tünetek (köhögés, légzési nehézségek) és a kilégzési csúcsáramlás mértéke, ami azt méri, hogy mennyire jól képes a tüdő kinyomni a levegőt.

A felső légúti tünetei mindkét csoportnak nőttek. Az alsó légúti tünetei az asztmás hölgyeknek nőttek, a nem-asztmásoknak viszont nem. A takarításnak egyik csoportban sem volt hatása a kilégzési csúcsáramlás mértékére.

A kutatók szerint az asztmától szenvedőket fel kellene világosítani arról, hogy milyen hatással lehet a takarítás a tüneteikre.

A takarítók azon csoportok egyike, akiknek magas kockázatuk van arra, hogy munkájuk miatt asztmát alakítanak ki. A kutatók kijelentették, hogy hosszabb tanulmányokra van szükség, hogy pontos eredményeket tudjanak kijelenteni a nem takarításból megélő, de otthon takarító emberek kockázatáról az asztmára.

Címkék: asztma, allergia, por, takarítás, tüdő, légút, köhögés
A hír kommentálásához jelentkezzen be!
© 2009 - 2020 diagnozis.hu - Minden jog fenntartva!