Új prosztatarák teszt – a CTC vérteszt


Az amerikai Prosztatarák Alapítvány „Fiatal Kutatók Díját” a prosztatarák kutatás területén a leginnovatívabbnak ítélt ötletek gazdájának szokták odaítélni. Az Alapítvány a kiválasztott fiatal kutatók prosztatarák kezeléssel és a betegekkel kapcsolatos kutatómunkáját három éven keresztül támogatja a díjjal, melynek értéke 225.000 USD.


Idén a kiválasztott kutatók egyike Dr. Timothy Yap és mentora, Dr. Johann de Bono professzor voltak, akik elhatározták, hogy azokat a „cirkuláló tumorsejteket” (angol rövidítése: CTCs) fogják vizsgálni, amelyek a már meglévő prosztata tumorból törnek ki és lépnek be a véráramba. Az angol Nemzeti Egészségügyi Szolgálat (NHS) égisze alá tartozó Királyi Marsden Kórház (NHS Alapítványi Tröszt) és a Rákkutató Intézet egy integrált szervezetként dolgozik együtt és itt végzi munkáját a professzor és Dr. Timothy Yap rákkutató is.

A team korábbi kutatásai már rávilágítottak arra, hogy az orvosok képesek a beteg szervezetének az új gyógyszerekre adott válasza szintjét monitorozni, mégpedig a beteg vérében található CTC-k szintjének és molekuláris jellemzőinek a mérése révén. Jelenleg az orvosoknak a diagnózis felállításakor sajnos olyan technikákra kell támaszkodniuk, amelyek lassan szolgáltatnak csak eredményeket, ráadásul egyéb szövődményeket is okozhatnak, mint pl. a képalkotó eszközök, a biopszia (szövetmintavétel) vagy a PSA-teszt, melyek nem mindig megbízhatóak, különösen ha azt kell megállapítani, hogy egy gyógyszer mennyire hatékony a terápiában.

Dr. Yap magyarázata szerint: „Ez a vérteszt (a CTC) alkalmas annak a megerősítésére, hogy a gyógyszer egy speciális beteg számára előnyös és amennyiben mégsem, akkor az orvosok könnyen tovább tudnak lépni egy alternatív terápia irányába. Ez azt is jelentené majd, hogy a betegek jóval kevesebbet fognak szenvedni a szükségtelen kezelések mellékhatásaitól és a költséges új gyógyszereket nem adják majd olyan betegeknek, akiken az úgysem tudna segíteni. Hálás vagyok érte és megtiszteltetésnek érzem, hogy megkaptam ezt a tekintélyes díjat, amely lehetővé fogja tenni a számunkra, hogy a CTC vértesztet nagyszabású klinikai vizsgálat során értékeljük.”

Az egyre több új gyógyszer fokozott hozzáférhetősége a megbízható teszteket még fontosabbá teszi, amikor választani kell, hogy melyik lenne a beteg számára a megfelelő. Nem is olyan régen az előrehaladott prosztatarákban szenvedő férfiak számára csak néhány gyógyszer állt rendelkezésre, de napjainkban már hat olyan gyógyszer klinikai tesztelése is folyik, amelyek képesek a betegek életét meghosszabbítani, beleértve azt a négyet is, amelyet a Rákkutató Intézet és a Királysi Marsden Kórház segítségével fejlesztettek ki.

Dr. Timothy Yap és kutatói teamje már készül a nagyszabású klinikai vizsgálatra, amellyel a CTC vérteszt abban való hatékonyságát fogják értékelni, hogy hogyan kezeljék az egyes betegeket, illetve azt fogják meghatározni, vajon a CTC-teszt alkalmas-e arra, hogy előre jelezze a betegek túlélési esélyeit.

A prosztatarákot jelenleg egy egyedi betegségként kezelik, annak ellenére, hogy a betegség progressziójának számos jelentős variánsa létezik. Dr. Yap azt tűzte ki célul, hogy az egyedi CTC-tesztek szekvenciális génjeinek és molekuláinak a jellemzőit meghatározza és megállapítsa, vajon bizonyos prosztatarák altípusok összefüggésben vannak-e a gyógyszerérzékenységgel és a rezisztenciával. A team azt várja el, hogy ez az információ felhasználható legyen majd ahhoz, hogy minden egyes beteg sokkal precízebb, perszonalizált kezelését szolgálja.

Továbbá, a CTC vérteszt potenciálisan felgyorsíthatja majd az új prosztatarák gyógyszerek kifejlesztési folyamatát, amennyiben a jelenlegi klinikai vizsgálati rendszerben vizsgált új gyógyszereknek „igazolniuk” kell azt, hogy a beteg életét sokkal jobban meghosszabbítják, mint a már létező gyógyszerek. Ez az utókövetési időszak vonatkozásában azt jelenti, hogy néhány éves utókövetési időszakra lesz szükség ahhoz, hogy az eredmények valóban bizonyító erejűek legyenek. A kutatói team azt várja, hogy a CTC mérések prognosztikai (kórjóslattani) indikátorként szolgálnak majd.


Címkék: prosztata, vérteszt, CTC, prosztatarák, rák, daganat, kezelés, gyógymód, gyógyszer
A hír kommentálásához jelentkezzen be!
© 2009 - 2023 diagnozis.hu - Minden jog fenntartva!