Új mellrákszűrés: kiszűri a téves diagnózist

Egy újfajta szűrés kiszűrheti a téves diagnózist, amit ahhoz a módszerhez kötnek, amit jelenleg használnak a mellrák észrevételéhez.

Egy módszer, amit positron emission mammography-nak, vagy PEM-nek neveznek, pontosabb az igazi rák megtalálásában, mint az MRI.
 
A nők akkor esnek át MRI vizsgálaton, amikor nehéz kiolvasni a mammográfiájukat. Az MRI-t ugyanakkor a mellrák magas szintű téves diagnózisához kötik. A kutatók szerint ez a hormonális változások miatt van, ami a nők menstruációs ciklusa alatt jelenik meg.
 
A PEM-et nem befolyásolja a nők hormonális állapota.
Ez azt jelenti, hogy kevesebb nőt fognak visszahívni további vizsgálatokra, ami emocionálisan traumatikus a betegeknek és a családjaiknak is.
 
A PEM alatt egy kevés radioaktív előrajzolót fecskendeznek a testbe, ami a cukor felé tart. A gyorsan növő rákos sejtek cukron élnek és gyorsabban használják azt, mint a normál sejtek, így világosabbnak tűnnek a képeken amiket a PEM készít.
 
A PEM nem helyettesíti a mammográfiát vagy az MRI-t, hanem inkább egy extra eszköz. Akkor lehet szükséges, amikor a mammográfia és az MRI nem szolgál elegendő információval.
 
A PEM hamis-pozitív diagnózist a nők 18%-ánál állított fel. Az MRI a nők 33%-ánál.


Címkék: mellrákszűrés, diagnózis, PEM, MRI, mammográfia
A hír kommentálásához jelentkezzen be!
© 2009 - 2020 diagnozis.hu - Minden jog fenntartva!