Új baktériumokat találtak az emberi szájban

Tudósok egy újfajta baktériumot fedeztek fel a szájban. Ez a felfedezés segíthet abban, hogy jobban megértsék a fogszuvasodást és az ínybetegségeket.

Egy egészséges emberi száj rengeteg baktériumnak ad otthont. Több mint 600 különböző fajtának, amiknek a felét még fel kell fedezni.

A tudósok egészséges és beteg szöveteket is vizsgáltak a szájban és három baktériumtörzset találtak, amit Prevotella-nak neveznek. A Prevotella része a normális emberi baktériumflórának, de különböző orális betegségekkel is azonosították már. A tudósok Prevotella histicola-nak nevezték el az új fajt, amiből a “histicola” örökölt szövetet jelent.

Érdekes módon, ez a faj elszigetelten található meg a szájban a többitől az orális rákok estében és az egészséges szövetek esetében is. Ez bizonyítja azt, hogy az orális baktériumok megtámadhatnak szöveteket és individuális sejteket is.

A fogszuvasodás és az ínybetegségek a legelterjedtebb betegségek, amiket a mikróbokban megfigyelhető változások okoznak, általában a szájban. Hogy jobban megértsék ezeket a betegségeket, a tudósoknak először meg kell figyelniük, hogy milyen baktériumok találhatóak a szájban. Ezen megfigyelések segíthetnek új megelőzési módszerek és kezelések kifejlesztéséhez is az orális betegségek ellen.


Címkék: baktérium, száj, fogászat, szájápolás, fogszuvasodás
A hír kommentálásához jelentkezzen be!
© 2009 - 2023 diagnozis.hu - Minden jog fenntartva!