Tudósok azonosították az AEG-1 gén rákos tumorok növekedésében és az áttétképződésben játszott szerepét

Az amerikai Virginia Államközösség Egyetemének rákkutató munkatársai azonosították a 2002-ben felfedezett gén, az AEG-1 kulcsszerepét a rákos tumor fejlődése szempontjából két fontos tényezőben: a növekedésben és az áttéképződésben. A kutatók azt remélik, kutatási eredményük segíteni fogja azt, hogy az AEG-1 gén jelenlétének célzott megakadályozására egy hatékony terápiás módszert fejlesszenek ki, ezáltal gátolva meg a ráksejtek növekedését.

A 2002-ben felfedezett gén neve: asztrocita fokozatú gén-1, rövidítve: AEG-1. Ez a gén segíti elő a rák fejlődését és mind a gén okozta (onkogenikus) daganat-átalakulásban - ami normál sejt rákos sejtté alakulását jelenti -, mind az angiogenézisben részt vesz, mely utóbbi az új vérsejtek létrejövetelét jelenti. Az onkogenikus átalakulás és az angiogenézis kritikus fontosságú a tumor fejlődése, növekedése és az áttétképződés progressziója szempontjából.

A lefolytatott kutatásról közzétett akadémiai publikáció szerint a tudósok molekulavizsgálatok sorozatát végezték el, melynek végén megállapították, hogy az AEG-1 gén fokozott jelenléte az, ami a normál sejtek ráksejtekké alakulásában szerepet játszik. A kutatás során, amikor az AEG-1 gén normális, hosszú ideig életképes patkányembrió fibroblaszt sejtekben (kötőszövetet alkotó alapsejtek) megjelent, a normál sejteket transzformált sejtekké alakította át, amelyek a patkányokba beinjekciózva agresszív rákfajták gyors növekedését indították be. Az AEG-1 gént tartalmazó sejtek a gének fokozott jelenlétét mutatták, mely gének szabályozták a véredények képződését, ezáltal járulva hozzá a tumorgenézishez. A kutatócsoport meghatározta a célsejtek azon pályáit is, amelyeket az AEG-1 gén aktivál és így közvetíti onkogenikus és angiogenézist ösztönző tulajdonságait.

Célunk az, hogy megértsük a még újnak számító AEG-1 génnek a funkcióit, mivel a génnek kulcsszerepe van a tumor progressziójában, és hogy lehetővé váljon a többszörös rákbetegségek kezelésére egy hatékony terápiás módszer kifejlesztése, azon keresztül, hogy ezt az új molekulát, vagy az általa szabályozott folyamatok áramlását célzottan meggátoljuk.” – közölte az Egyetem egyik rákkutató munkatársa, hozzátéve: „Hiszünk abban, hogy az új és hatékony kezelési módszer majd utat nyit a rákbetegek súlyos szenvedéseinek enyhítéséhez.”

Az AEG-1 génnel kapcsolatos kutatások kibővítéséhez az amerikai Nemzeti Rák Intézet nemrégiben 1.6 millió dollárral járult hozzá. A cél többek között az, hogy megvizsgálják az AEG-1 gén szerepét a rosszindulatú agytumorok esetén, mint amilyen a „glioblastoma multiforme” is (GBM, a legagresszívabb és leggyakoribb elsődleges agytumor), valamint hogy jobban megértsék a gén szerepét és azt, hogyan viselkedik mint onkogén, vagy átalakító gén.

A kutatók szerint a rák fejlődése és progressziója multifaktorok és többszörös lépések által meghatározott folyamat, amely ugyanakkor csak időlegesen merül fel. Az AEG-1 génnek a tumor progressziójának különböző lépésfokaiban többszörös szerepe van, beleértve a tumorsejtek növekedését, a növekedés-gátló jelzésekkel kapcsolatos érzéketlenséget (mint pl. a kemoterápiás ágensekkel szembeni érzéketlenség), az inváziót, az angiogenézist és a metasztázist (áttétképződést).

Az AEG-1 gént kutató tudósok már ismerik a gén onkogén szerepét különböző fajta rákbetegségek kialakulásában: a glioma (központi idegrendszeri tumor), a neuroblastoma (szimpatikus idegrendszer rosszindulatú daganata), a májrák, a mellrák, a prosztatarák, a tüdőrák és a nyelőcső laphámsejtes karcinóma esetében. A rákkutatók további vizsgálódásainak célja az, hogy az AEG-1 gén a rákterápia közvetlen céljává váljon.Címkék: gének, genetika, metasztázis, áttétképződés, rák
A hír kommentálásához jelentkezzen be!
© 2009 - 2024 diagnozis.hu - Minden jog fenntartva!