Top 12 betegség, amely a nőket leginkább fenyegeti

Az amerikai Betegség Ellenőrző és Megelőző Központ szerint számos olyan betegségtípus van, amelyben a nők különösen érintettek lehetnek, de ha idejekorán felhívják a figyelmüket ezekre és a megelőzésben fontos táplálkozási, testgyakorlási és életmódbeli változtatásokra, az segíthet a betegségek elkerülésében.

Amerikában a nőket leginkább veszélyeztető betegség a szívbetegség, annak ellenére, hogy kialakulása könnyen megelőzhető lenne. Leginkább a dohányzás az, amit a nőknek kerülniük kellene, valamint csak igen mérsékelten szabadna alkoholt fogyasztaniuk. A szívbetegségek megelőzésében ezen kívül az egyszerű, zöldségekben és gyümölcsökben gazdag diéta, a teljes kiőrlésű gabonák fogyasztása és a halfogyasztás az elsődleges fontosságú, de nem elhanyagolható a normál testsúly megőrzését szolgáló fizikai aktivitás, valamint a stresszcsökkentés szerepe sem.

Az alábbiakban ismertetjük azt a Top 12 betegséget, amely a nőknél – odafigyelés és megelőző életmód hiányában – a leggyakrabban kialakulhat:
 1. Szívbetegségek

 2. Rák

 3. Stroke

 4. Tüdőbetegségek

 5. Alzheimer-kór

 6. Sérülések

 7. II. típusú diabétesz

 8. Influenza

 9. Vesebetegségek

 10. Vérmérgezés

 11. Magas vérnyomás

 12. Szülést megelőző problémák


Miközben a rák minden típusa veszélyes a nőkre nézve, a leggyakoribb típus mégis a tüdőrák, amelyet a mellrák és a végbélrák követ. E betegségek kialakulásának megelőzésében az egészséges diéta, a fizikai gyakorlatok végzése és a dohányzás kerülése kulcsfontosságú tényezők, de csökkenteni kell a napozással töltött órák számát is. Különböző mérgező anyagoknak való kitettség, mint pl. a radon, az azbeszt, a sugárzás és a levegőszennyezés elkerülése szintén sokat segíthet.

A stroke-ra való hajlam gyakran öröklött, de még fiatal nőknél is stroke-hoz vezethet a nem megfelelő életmód. A dohányzás, a magas koleszterinszint, a magas vérnyomás, a transzzsírok túlzott bevitele a szervezetbe, a kövérség és a mozgáshiány mind a stroke kockázatát növelik, mindezeket kerülni kellene, vagy erősen kontrollálni.

A tüdőbetegségek tüdőrák kialakulásához vezethetnek, ahogy ezt már említettük, de olyan tüdőt érintő állapotok, mint a bronchitis (hörghurut), vagy az emfizéma (tüdőtágulás) a nőknél könnyen felismerhetőek, különösen azoknál, akik dohányoznak, vagy erősen szennyezett levegőjű környezetben élnek. A sokszor halálos tüdőbetegség kialakulásához vezető krónikus obstruktív tüdőbaj (COPD) is elkerülhető lenne a dohányzás mellőzésével, a passzív dohányzás kerülésével, illetve a nagy légszennyezettségű területektől való távolmaradással.

Az Alzheimer-kór idős korban kialakuló, lassan kibontakozó betegség. A kórkép esetén a betegségre való hajlam öröklődik. Ha a családban már előfordult Alzheimer-kór, akkor különösen fontos, hogy a családtagok fizikálisan és mentálisan fitten tartsák magukat, esetleg mentális gyakorlatokra is járjanak és folyamatosan új dolgokat tanuljanak, hogy agyuk működését karban tartsák. A fejsérülések is vezethetnek Alzheimer-kórhoz, de a magas vérnyomás, a szívbetegség, a stroke, a diabétesz és a magas koleszterinszint is előidézheti az Alzheimer-kór kialakulását.

A testi sérülések általában autóbalesetekből erednek és sokszor nehéz őket elkerülni. Ugyanez mondható el az influenza esetében is, éppen ezért fontos lenne az influenza-elleni védőoltások elfogadása, de mindenkinek, aki krónikus egészségügyi kockázatokkal él együtt, hozzáértő szakorvossal kell megvitatnia, hogy a vakcinát beadassa-e magának.

A 2-es típusú cukorbetegség igen gyakori állapot, de könnyen kezelhető a vércukorszint rendszeres ellenőrzésével. A nem megfelelően kezelt 2-es típusú cukorbetegség szívbetegség, vesekárosodás, vakság kialakulásához vezethet, de az egészséges életmód, beleértve a testsúlycsökkentést és az egészséges diéta követését is, igen jól enyhítik a betegség hosszú távú következményeit.

A magas vérnyomás sokszor az állandó stresszben élés miatt alakul ki és feltétlenül terápia szükséges ahhoz, hogy ne vezessen komolyabb egészségügyi problémához, mint pl. a szívbetegség. A stressz az egyik okozója a vesebetegségeknek is, mivel gyakorta a magas vérnyomás következtében alakul ki, csakúgy, mint a diabétesz is. A gyógyszeres terápia képes mind a magas vérnyomás, mint a vesebetegség kialakulásának kontrolljára, bár az utóbbi sokkal extenzívebb kezelést igényel.

A vérmérgezés (szepszis) baktérium vagy mérgező anyagok okozta gyulladásos folyamat következménye, rendszerint tüdőgyulladás, húgyúti szervek gyulladása következtében, vagy pedig a hasüreg és a kismedence gyulladása okán. Az egyetlen dolog, amit egy nő a szepszis kialakulásának megelőzése érdekében tehet, ha elkerüli a baktériumokat, amelyek gyulladást okoznak. Különösen sokat segít ebben a gyakori szappanos kézmosás, a tampon rendszeres cseréje, de modern vakcinák is rendelkezésre állnak, éppen ezért érdemes az orvost időben felkeresni, ha bármilyen gyulladást észlel egy nő a szervezetében.

A szülés előtti problémák kialakulásának megelőzésében fontos a szülés előtti és az azt követő gondos orvosi-egészségügyi ellátás, a terhesgondozás. A szülést megelőző hetek, illetve a szülést követő hetek az édesanya egészsége szempontjából kritikus időszaknak számítanak, éppen ezért fontos a terhesség minden stádiumában a kellő ellenőrzés és a megfelelő szűrővizsgálatok elvégzése, hiszen az jó irányba befolyásolja a nők rövid- és hosszú távú egészségügyi állapotát is.Címkék: női betegségek, rák, vesebetegség, influenza, tüdőbetegség, vérmérgezés
A hír kommentálásához jelentkezzen be!
© 2009 - 2022 diagnozis.hu - Minden jog fenntartva!