Tíz sokkoló orvosi tévedés és elkerülésük módja


Amikor Ön beteg, akkor bízik abban, hogy jó kezekbe kerül, de még a legjobb orvos és nővér is hibázhat az Ön vagy a szerette esetében.


„Országszerte minden egyes kórházban mindennap követnek el az orvosok és a nővérek olyan hibákat, amelyeket nem is vesznek észre.” – mondja Dr. Albert Wu, az amerikai Johns Hopkins kórház belgyógyásza.
 
Az USA-ban az orvosi műhibák évente több mint 250.000 ember életét követelik, valamint milliók sérülését okozzák. „Ha mindezeket összeadjuk, akkor valószínűleg az orvosi műhibák és tévedések Amerikában a harmadik vezető haláloknak számítanak.” – állapítja meg Dr. Peter Pronovost, szintén a Johns Hopkins Kórház aneszteziológusa és intenzív osztályos orvosa.

Ezek a károk gyakran elkerülhetőek lennének és léteznek olyan stratégiák, melyek használatával Ön segíthet az orvosoknak és a nővéreknek abban, hogy a dolgok rendben menjenek. Az alábbiakban tesszük közzé a tíz leggyakoribb sokkoló orvosi tévedést és annak módszerét, hogyan ne váljunk ezek áldozatává.

1.) A beteg összekeverése egy másik beteggel
 
Oka: A kórházi személyzet gyakran elmulasztja a beteg személyi azonosságának az ismételt ellenőrzését közvetlenül a kezelést megelőzően.
 
Következményei: A hasonló nevű betegeket összekeverhetik.
 
Megelőzés: Mielőtt bármilyen kezelésben részesülne, győződjön meg róla, hogy az egészségügyi személyzet leellenőrizte a teljes nevét, a születési dátumát és a csuklójára erősített betegazonosító szalag vonalkódját.
 
Példa: Az amerikai Kerry Higuera hasi CT vizsgálaton esett át annak ellenére, hogy három hónapos terhes volt. A kórház összekeverte őt egy másik beteggel, akinek szintén Kerry volt a keresztneve és aki elő volt jegyezve a CT vizsgálatra. A szükségtelen vizsgálat megnövelte annak kockázatát, hogy a születendő gyermek leukémiás lesz vagy valamilyen születési defektus jelentkezik nála. Kerry Higuera szerencsés volt, mert a fia végül egészségesen született.

2.) Műtéti szuvenir a testben

Oka: Az egészségügyi személyzet félreszámolja vagy elmulasztja megszámolni azokat az orvosi eszközöket, amelyeket műtét közben a beteg valamelyik belső szervében vagy testrészében használnak az orvosok.

Következményei: Eszközök maradhatnak vissza a beteg testében.

Megelőzés: Ha Önnél az operáció után váratlan fájdalom, láz vagy duzzanat jelentkezik, feltétlenül kérdezzen rá az orvosnál, nem fordulhatott-e elő, hogy valamilyen műtéti eszköz bennmaradt a szervezetében.

Példa: Nelson Bailey hasüregében törlőszivacs maradt vissza. Amikor az orvosok ezt észrevették és újra felnyitották a sebet, hogy eltávolíthassák a törlőszivacsot, kiderült, hogy az már elrothadt és perforálta a beleket.

3.) Elveszett beteg

Oka: A demenciában szenvedő betegek időnként hajlamosak elkószálni.

Következményei: Az elkószált beteg valahol csapdába eshet és hipotermia (kihűlés) vagy dehidráció (kiszáradás) következtében meghalhat.

Megelőzés: Ha valamelyik hozzátartozója demens állapotban van, akkor feltétlenül fontolja meg a GPS követő karperec használatát.

Példa: Az idősotthonban ápolt Mary Cole az ágyak ellenőrzése során eltűnt. Négy nappal később egy raktárszobában találtak rá, súlyosan kiszáradt állapotban. Nem sokkal ezt követően meghalt. A család ügyvédjének elmondása szerint az idős hölgy Alzheimer-kóros volt és halálát az idősotthon gondatlansága okozta.

4.) Áldoktorok

Oka: A szélhámosok sokszor tüntetik fel magukat orvosként.

Következményei: Az „orvosi kezelés” rosszul sül el. Ahelyett, hogy a beteg jobban lenne, egyre rosszabb állapotba kerül.

Megelőzés: Ellenőrizze online, hogy az orvos rendelkezik-e a szükséges működési engedéllyel.

Példa: Sarafina Gerling az interneten talált rá egy hátgerinc gyógyfűzőt ajánló hirdetésre, melytől azt remélte, hogy az oldal irányba elgörbült gerincét (scoliosis kórkép) kiegyenesíti. Sarafina 6 hónapon keresztül viselte a gyógyfűzőt, de a betegsége csak rosszabbodott. Végül a gyógyfűző internetes forgalmazóját biztosítási csalással vádolták meg.

5.) A sürgősségi osztály várólistás játéka
 
Oka: A sürgősségi osztályra (angolul: emergency room, rövidítve: ER) akkor szállítják a beteget, ha a túlzsúfolt normál kórházakban elégtelen az ágyszám.
 
Következmények: A betegek állapota rosszabbodik, miközben az ellátásra várnak.
 
Megelőzés: Az orvosok hallgatnak más orvosokra, így ha valaki elindul egy kórházba, hívja fel előtte a saját kezelőorvosát és kérje meg, hogy ő hívja fel a sürgősségi osztály orvosát.
 
Példa: A kis Malia Jeffersnek a hosszú sürgősségi osztályos ellátásra való várakozás a végtagjaiba került. Az orvosoknak amputálni kellett Malia bal kezét, jobb keze ujjait és mindkét lábát, mert az ER személyzete 5 órán át várakoztatta. Ez idő alatt egy húsevő baktérium az apró testében gyorsan elszaporodott. Az ER nővére ugyanis úgy ítélte meg Malia állapotát, hogy egy kevésbé veszélyes vírusfertőzésben szenved.

6.) Légbuborékok a vérben

Oka: A mellkasi szívócsövet (drain) bevezetésére rendszerint sürgősségi műtétek (pl. szívműtét) során kerül sor. A szívócsövet a bordák között a tüdőt körülvevő szövetbe, a mellhártyába vezetik be azzal a céllal, hogy a vért, folyadékot és a levegőt kivezesse, továbbá lehetővé tegye a tüdő teljes tágulását. A szívócső eltávolítása után előfordulhat, hogy a bevezetésre szolgáló kis metszés (incisio) sebhelyét nem légmentesen zárják le.

Következményei: A bemetszés helyén keletkezett sebbe légbuborékok szívódhatnak, elzárhatják a beteg tüdejébe, szívébe, veséjébe és agyába irányuló vérellátást. Ha ezt nem korrigálják, a beteg meghal.

Megelőzés: Ha Önnél ilyen beavatkozást végeztek, feltétlenül kérdezzen rá, hogyan kell Önt pozicionálni, amikor a csövet kihúzzák.

Példa: Blake Fought, egy kamasz fiú éppen azon a napon halt meg a kórházban, amikor otthonába bocsájtották volna. Függőlegesen ülő testhelyzetben távolította el a nővér a mellkasából a szívócsövet, majd a kihúzott cső helyét steril gézzel fedte le. A sebbe (nyílásba) levegő került és a vérkeringésben kialakult légbuborékok elzárták a főbb szervekbe áramló vér útját. A nővér akkor cselekedett volna helyesen, ha a fiatalembert fekvő helyzetbe pozicionálja és a szívócső nyílását légmentesen tömítette volna.

7.) Operáció a nem megfelelő testrészen

Oka: A beteg kórlapja rosszul van kitöltve vagy a sebész félreolvassa azt, esetleg a steril műtéti kendővel való lefedés eltakarja azokat a jeleket, amelyek az operáció korrekt oldalát jelzik.

Következmények: A sebész a beteg testének rossz oldalába vág bele.

Megelőzés: Közvetlenül a műtét előtt győződjön meg arról, hogy a nővérrel és a sebésszel ismételten megerősítik a helyes testrészt és az operáció oldalát.

Példa: Jes Matlock kisfiú a jobb szemére kancsal volt. Egy egyszerű műtéttel ezt korrigálni lehetett volna, azonban a szemsebész a jobb helyett a bal szemébe vágott bele. A kisfiú édesanyja szerint a sebésznő azt mondta neki, hogy elveszítette az irányérzékét és egészen a műtét befejezéséig nem realizálta, hogy az egészséges szemet operálja.

8.) Kórházi fertőzések

Oka: Az orvosok és a nővérek elfelejtenek kezet mosni.

Következményei: A betegek a kórházi személyzet által terjesztett fertőzések következtében meghalhatnak.

Megelőzés: Ugyan kellemetlen lehet megkérdezni, de meg kell róla győződni, hogy az orvosok és a nővérek kezet mosnak mielőtt a beteget megérintik, még akkor is, ha kesztyűt viselnek.

Példa: Josh Nahum egy fiatal férfi volt, akinek egy ejtőernyős balesetben eltörött a koponyacsontja és az egyik lába. Kórházba szállították, ahol fertőzést kapott. Meghalt, miután az orvosok tehetetlenek voltak az egész szervezetében gyorsan szétterjedő baktériumfertőzéssel szemben.

9.) A katéter csövek és a szívócsövek hasonló kinézete

Oka: A mellkasi leszívó cső és a beteget tápláló gyomorszonda (katéter) kinézete nagyon hasonló.

Következményei: A tápláló gyomorszondán keresztül a gyomorba juttatni kívánt gyógyszerek a mellkasba kerülhetnek.

Megelőzés: Ha csöveket (katéter vagy szonda) kötnek be az Ön testébe, mindig kérje meg a nővért vagy az orvost, hogy minden egyes katétert egészen a behelyezés pontjáig (testnyílásig) ellenőrizzen le, így a csövön keresztül beadni kívánt gyógyszer biztos, hogy a megfelelő katéteren keresztül a megfelelő helyre jut.

Példa: Alicia Coleman, egyéves kislány testébe gyomorszonda és mellkasi szívócső egyaránt be volt kötve. A nővér tévedésből a rossz csövet használta és a kislány gyomra helyett a mellüregébe pumpálta a szondán keresztül a gyógyszert. A pici meghalt, amikor apró szívét a gyógyszer leállította.

10.) Felébredés műtét közben
 
Oka: Az altatószer dózisának elégtelensége.
 
Következményei: Az agy ébren marad, miközben az izmok merev állapotban vannak. A legtöbb beteg ilyenkor nem érez fájdalmat, de egyesek minden szúrást, döfést és vágást megéreznek.
 
Megelőzés: Amikor Ön műtétre van kiírva, feltétlenül kérdezze meg a sebészt, hogy narkózisra (altatásra) van-e szüksége, vagy elegendő a helyi érzéstelenítés is.
 
Példa: Amikor Erin Cook asszonynál petefészek tumort távolítottak el, emlékezett arra, hogy álomba zuhan (módszer: mélyebb narkózis maszkon keresztül adagolt altatógáz használatával), majd emlékezett felvágása égető fájdalmára is (nyílt feltárásban végzett hasi műtét). Érezte, hogy a testében csapdába van ejtve, képtelen volt mozogni vagy beszélni. A kórház később úgy informálta, hogy az operációja során az egyik gázporlasztóból szökött az altatógáz és így a beteg szervezetébe a szükséges mennyiségnek csak az 5 %-a került.

Címkék: műhiba, tévedés, orvos, nővér, felelősség, hiba
A hír kommentálásához jelentkezzen be!
© 2009 - 2023 diagnozis.hu - Minden jog fenntartva!