Támogassa immunrendszerét

Az immunrendszer nem más, mint a szervezet természetes védekezőrendszere, mely sejtekből, szövetekből és szervekből épül fel. A védelmi rendszer feladata, hogy megkülönböztesse és elpusztítsa a nem saját, azaz test idegen anyagokat, melyek a szervezetbe kerülnek.

Az immunrendszernek a hatékony működéséhez fehérjékre, szénhidrátokra, zsírokra, esszenciális vitaminokra és ásványi anyagokra van szüksége. A jó lelki állapot, az egészséges táplálkozás, a rendszeres és megfelelő mennyiségű mozgás immunerősítő tényezők.

A védekezőrendszer támogatásának meghatározó része a helyes táplálkozás. A táplálkozás során rengeteg vitamint valamint ásványi anyagot kell bevinni a szervezetbe. A vitaminok, olyan szerves vegyületek, melyek nélkülözhetetlenek a szervezet számára. Az ételek elkészítése során nagy figyelmet kell fordítani arra a tényre, hogy hőhatásra a vitaminok 10-15%-a elbomlik. A vitaminok beépülésének elengedhetetlen feltétele az ásványi anyagok megléte. A szervezetben lévő ásványi anyagok mennyisége fontos tényező. Egy egészséges ember testsúlyának 4%-át ezen anyagok teszik ki. Az ásványi anyagok a természetből kerülnek a szervezetben az elfogyasztott növényeken keresztül.

Az immunrendszer erősítésére több népi, hagyományos gyógymód, és rengeteg mai kutatás is kitér.
 
A leghatásosabb immunerősítőnek a következő növények/termékek minősültek:

Fokhagyma: Erőteljes illatától eltekintve kiváló gyógynövény. Baktérium, vírus és gombaölő hatása mellett, többek között javítja a szív és az érrendszer működését, elősegíti az emésztést, gátolja a rák kialakulását. Influenza és köhögés megszüntetésére is tökéletesen alkalmazható. Fő hatóanyaga az allicin.

Káposztafélék: Gyulladáscsökkentő és immunerősítő hatásukat, a bennük található sok vitaminnak köszönhetik. Gazdagok C-, B-, E- és K-vitaminokban. Kiváló tulajdonságuk, hogy savanyítás és főzés hatására sem sokat veszítenek magas vitamintartalmukból.

Cékla: Magas vitamin és ásványi anyag tartalma miatt a téli időszak kedvelt zöldségei közé tartozik. A C-vitamin mellet szinte az összes B-vitamin, kálium, kalcium és magnézium is megtalálható benne. Láz- és fájdalomcsillapító, méregtelenítő és vértisztító hatása miatt nagyon kedvelt.

Aloe vera: Az immunrendszer erősítése mellett főként gyulladáscsökkentésre, emésztési problémákra,valamint bőrpanaszok megszüntetésére alkalmazzák. Használata során csökkennek a gyógyszerek mellékhatásai, emellett elősegíti a méreganyagok kiürülését.


Címkék: immunrendszer, védelem, betegség, vitaminok, ősz, tél, szervezet
#1
Lilla05 - 2013.01.24 13:44
Sziasztok!
A kismamáknak érdemes beoltatnia magát influenza ellen? Károsodhat a magzat? Mit gondoltok róla!
A hír kommentálásához jelentkezzen be!
© 2009 - 2023 diagnozis.hu - Minden jog fenntartva!