Talajbaktériumok segíthetik a rákos tumorok elpusztítását

Egy ártalmatlan baktériumtörzs, amely a talajban él, hamarosan segítheti a rákos tumorok elpusztítását – köszönhetően az Egyesült Királyságbeli (UK) Nottinghami Egyetem és a hollandiai Maastrichti Egyetem kutatóinak, akik az Általános Mikrobiológiai Társaság 2011. évi, angliai konferenciáján prezentálták a kutatómunkájuk eredményeit.

A tudósok várakozásai szerint 2013-ban már tesztelni tudják a baktériumtörzset rákos betegeken is és ha ez sikerrel jár, akkor reményeik szerint a módszert kombinálhatják majd további módszerekkel annak érdekében, hogy megnyerjék a rák ellen vívott harcot.

A baktériumtörzs a Clostridium sporogenes, amely általánosan elterjedt a talajban. Rákbetegekbe injekciózva a baktérium növekedni kezd a kemény (szilárd, tömött) tumorokban és olyan enzimet szabadít fel, amely a külön beinjektált „előgyógyszert” a ráksejtek megölésére készteti.

A rákellenes gyógyszer csak akkor válik aktívvá, ha a tumorban találkozik a bakteriális enzimmel és ezért csak a közeli sejteket célozza meg.

Ahhoz, hogy a kísérleti terápiát a laboratóriumi állapotból klinikai vizsgálatokra alkalmassá tegyék, a kutatóknak számos tökéletesítést kellett eszközölniük. Az egyik ilyen tökéletesítési módszer az volt, hogy a baktérium DNS-ébe egy olyan gént juttattak be, amely arra késztette a baktériumot, hogy a tumorban nagyobb mennyiségben állítson elő „késztető” enzimet. Ez az enzim azon képességét is javította, amelynek segítségével az „előgyógyszert” aktív állapotba tudja konvertálni.

De mi a helyzet magával a baktériummal, mi az, ami különösképpen alkalmassá teszi a rákterápiára? A vezérfonal magában a kérdésben rejlik: hogyan lehetséges az, hogy az egészséges sejtek nem válnak érintettekké? A klinikai vizsgálatok szempontjából ez egy fontos kérdés: a kutatóknak be kell bizonyítaniuk, hogy a választott terápiájuk nem károsítja az egészséges sejteket.

A kutatás vezetője Nigel Minton, a Nottinghami Egyetem Alkalmazott Molekuláris Mikrobiológiai Részlegének a professzora volt, aki 2004-ben állította fel a „Clostridia Kutatási Csoportot” (CRG). A sajtónak adott magyarázata szerint annak oka, hogy a Clostridium sporongenes baktériumtörzs ezen terápia típusra alkalmas jelölt, az, hogy ez egy ősi organizmus, amely már azelőtt kifejlődött a Földön, hogy annak oxigéndús atmoszférája kialakult volna, így csak olyan környezetben képes növekedni, amely oxigénben szegény.

„Amikor a Clostridia spórákat beinjektáljuk egy rákbetegbe, akkor azok csak oxigénben szegény környezetben lesznek képesek a növekedésre, azaz a kemény tumorok közepében. Ez egy teljes mértékben természetes jelenség, amely nem igényel alapvető módosításokat és amely tökéletesen specifikus. Ki tudjuk aknázni ezt a sajátosságot annak érdekében, hogy a tumorsejteket megöljük, de az egészséges szövetet sértetlenül hagyjuk.” – mondta Minton professzor.

A tudósok reménye az, hogy a C. sporogenes végül a kemény tumorok széles körének a gyógyításában egyszerű és biztonságos módszernek fog bizonyulni. Minton professzor azt is elmondta, hogy a terápiájuk a tumorsejtek minden típusát el fogja pusztítani. Véleménye szerint ez jobb módszer, mint a sebészi beavatkozás, különösen azon betegek esetében, akiknél magas a műtéti kockázat vagy akiknek olyan rosszindulatú daganataik vannak, amelyeket nehéz sebészileg elérni.

„Úgy érezzük, hogy az általunk kifejlesztett baktériumtörzset 2013-ban már egy klinikai vizsgálat során használni tudjuk, ezt a vizsgálatot pedig a hollandiai Maastrichti Egyetem munkatársai, Jan Theys és Philippe Lambin kutatók fogják vezetni.” – tette még hozzá a professzor, aki úgy számítja, hogy ha a klinikai vizsgálat sikeres lesz, akkor a terápia a kemény tumorok esetében első vonalbeli terápiává válik majd.

„Ha ezt a módszert sikeresen tudjuk majd kombinálni az egyéb hagyományos módszerekkel, akkor ez meg fogja növelni az esélyeinket a rákos tumorok elleni harc megnyerésére.” – összegezte Minton professzor az álláspontját.


Címkék: rák, kezelés, spóra, baktérium, terápia, C. sporogenes, talajbaktérium
A hír kommentálásához jelentkezzen be!
© 2009 - 2020 diagnozis.hu - Minden jog fenntartva!