Szoptatás és más tényezők is befolyásolhatják a mellrákot

Az olyan tényezők, mint a menopauza átélése alatti kor ugyanúgy, mint a szoptatási technikák befolyásolhatják a mellrák kialakulásának veszélyét. Ez volt egy tanulmány konklúziója.

A tanulmány azt állítja, hogy vannak pontosan kivehető és különálló hormonális kockázati tényezők, amiket a mellrák különböző fajtáihoz kötnek.

A mellrák különböző fajtái közötti klinikai különbségeket tisztázták, de a kutatók limitált adatokkal rendelkeznek arról, hogy a különböző fajták hogyan alakulnak ki és kik azok, akik nagyobb veszélyben vannak. Ezen információ birtoklása segítheti az orvosokat abban, hogy megállapítsák, hogy kik azok, akik hajlamosabbak a betegség különböző típusainak kialakítására, amik különbözően reagálnak különböző rákos terápiákra, és különböző a túlélési esélyük is.

Amanda Phipps, egy kutatás munkatársa a Fred Hutchinson Cancer Research Center in Seattle-ben, és kollégái levezettek egy tanulmányt, hogy jobban megértsék a jellegzetes kockázati tényezőit a mellrák különböző altípusainak, amik az ösztrogén receptor, a progeszteron receptor és a HER2 receptor kifejezései alapján vannak osztályozva. Néhány típusa a mellráknak egyet vagy többet is kifejez ezek közül a fehérjék közül a sejtfelületükön, amíg a többi fajta egyet sem. A kutatócsoport gyanította, hogy reproduktív vagy hormonális tényezők alapvető szerepet játszhatnak a nőknél a mellrák különböző fajtáinak kialakításában, mert ezekre a sejtreceptorokra belső szexhormonok vannak hatással.

A tanulmányukban, a tudósok egyesítettek két népesség-alapú tanulmányt a mellrákról, melyeket 55-79 éves nőkön végeztek. Az elemzésükbe beletartozott 1.023 mellrákos nő, akinek a sejtjei kifejezték az ösztrogén és a progeszteron receptorokat, 39 nő HER2 receptorokkal, amik túlzottan kifejezték a mellrákot és 78 triplán negatív eset (sem ösztrogén, sem progeszteron, sem HER2 receptor kifejezése). A tanulmányba beletartozott 1.476 nő, akiknek nem volt mellrákja.

A kutatók megtalálták, hogy a reproduktív kockázati tényezők különböztek a mellrák alfajtájától függően. Például a korai menstuáció a HER2 túlzott kifejezéséhez volt kötve, de semelyik más alfajtához nem. A 6 hónapig vagy hosszabb ideig tartó szoptatás az ösztrogén és progeszteron receptorok kifejezésének alacsonyabb kockázatát hordozták úgy, mint a triplán negatív rák, az a fajta, ami különösen erőszakos lehet és nehéz kezelni. Az idős kori menopauza és az ösztrogén és progeszteron hormonterápia is az ösztrogén és progeszteron receptorok kifejezéséhez voltak kötve. Végül, nem találtak kockázati különbséget a gyermekek száma vagy az első szülés kora alapján.

A tanulmány írói levonták azt a következtetést, hogy az eredményeik szerint “bizonyos reproduktív tényezőknek nagyobb befolyása lehet bizonyos molekuláris altípusok kockázatára, mint másokra.” Hozzátették, hogy még szükségesek további tanulmányok a mellrákról, hogy a betegség biológiáját jobban megértsék.


Címkék: mellrák, szoptatás, daganat, kismama
A hír kommentálásához jelentkezzen be!
© 2009 - 2023 diagnozis.hu - Minden jog fenntartva!