Szomatosztatin vakcinával az elhízás ellen


Világszerte emelkedik az elhízott (kövér) emberek száma és az elhízáshoz köthető betegségek kialakulása. Amerikai kutatók felfedezték, hogy két szomatosztatin vakcina, a JH17 és a JH18 hatékonyan képes a testsúlyt megőrizni. A kutatásról szóló beszámoló az amerikai „Állattudományi és Biotechnológiai Szakfolyóirat”-ban jelent meg.


A kutatást végző amerikai Braasch Biotech Kft. (Garretson, Dél-Dakota) vezető kutatója, Dr. Keith Haffer szerint mind a növekedési hormon (GH), mind az inzulinszerű növekedési faktor (IGF-1) növeli a szervezet anyagcseréjét és súlycsökkenést eredményez. Ugyanakkor a peptid hormon, amelyet szomatosztatinnak neveznek, gátolja a GH és az IGF-1 aktivitását. A kutatók felfedezték, hogy a módosított szomatosztatin vakcinával történő kezelés hatékonyan szünteti meg ezt a gátló hatást azáltal, hogy a szervezetet szomatosztatin ellenes antitestek generálására stimulálja.

A hat hetes kutatási periódus folyamán a kutatói team elhízott egerek két csoportjában – az elhízást a táplálkozás váltotta ki - tesztelte a vakcinák hatását. 10 egérnek adták be az oltást és további 10 egér (melyek a kontrollcsoportba tartoztak) kapott fiziológiás sóoldatot. A vakcinák beadására kétszer került sor – először a kutatás kezdetén, melyet a 22. napon egy ún. rásegítő oltás követett.

A kutatók megállapították, hogy azoknál az egereknél, amelyek módosított szomatosztatint kaptak, a testsúlyban 10 %-os csökkenés következett be, mégpedig négy nappal a kezdő injekció beadását követően. Ez az eredmény a kontrollcsoportban nem volt megfigyelhető. A kutatók szerint a hatodik héten az oltások szomatosztatin ellenes antitestek termelődését indították el és jelentős mértékben csökkentették a testsúlyt, illetve elősegítették a 10 %-kal kisebb testsúly megőrzését anélkül, hogy az IGF-1 faktor vagy az inzulin hormon normál szintjére hatást gyakoroltak volna.

Dr. Haffer a kutatási eredményeket így magyarázza: „Ez a vizsgálat az elhízás (kövérség) oltással való kezelésének a lehetőségét mutatja be. Annak ellenére, hogy szükség van ezen vakcinák hosszú távon a szervezetre kifejtett hatásainak a feltárására, a humán elhízás oltással való kezelése az orvosok számára a túlsúly-járvány gyógyszer- és sebészi beavatkozás mentes opcióját nyújtja.”


Címkék: szomatosztatin, vakcina, elhízás, túlsúly, fogyókúra
A hír kommentálásához jelentkezzen be!
© 2009 - 2023 diagnozis.hu - Minden jog fenntartva!