Szenzációs eszköz az ételallergia ellen

A különleges szerkezet a telefon kameráját használja és 20 perc alatt kész az analízissel.

Biztos többen vagytok az olvasóink között, akik különböző ételallergiákkal küszködnek. Ez az állapot a kellemetlen tünetektől egészen az életveszélyig sodorhatja az embert, így nagyon fontos, hogy tudjuk, mit tartalmaz az étel, amit nem mi készítettünk el.
 
Az UCLA egyetem tudósai most előálltak egy olyan eszközzel, ami egy mobilhoz csatlakozva 20 perc alatt képes kimutatni az ételmintában jelen lévő allergén anyagokat. Az iTube névre keresztelt, a mobil kameráját használó kütyüt persze nem az átlagfelhasználónak szánták, mivel a kezeléséhez és kalibrálásához szaktudás szükséges. Az ételmintát alaposan elő kell készíteni a vizsgálathoz: először meleg vízzel és speciális oldószerrel keverik össze, majd további adalékanyagokat tesznek bele.
 
A mix 20 perc múlva alkalmas a vizsgálatra, ekkor jön képbe a mobil kamerája. Az iTube nagyszerűsége ugyanis abban rejlik, hogy a vizsgálathoz nincs szükség mikroszkópra, vagy bármiféle nagy, nehéz, drága műszerre. A kémcsövet a mobil kamerája elé helyezik, majd a telefonon futó, erre a célra fejlesztett alkalmazás a kamera által készített képek alapján elemzi a mintát és 20 perc alatt kész az eredmény.

Sőt, az iTube nem csak azt tudja megállapítani, hogy van-e az ételben allergén anyag, vagy nincs, hanem még annak milligrammra pontos tömegét is képes megadni. Az iTube jelenleg földimogyoró, mandula, tojás, glutén, illetve rendes mogyoró jelenlétét mutatja ki, de folyamatosan dolgoznak további anyagok hozzáadásán.
 
Forrás: www.technet.hu
Címkék: étel, allergia, kamera, telefon, alkalmazás, analízis, iTube
A hír kommentálásához jelentkezzen be!
© 2009 - 2020 diagnozis.hu - Minden jog fenntartva!